20170426 100898

 

 In een vol Stadstheater speldde burgemeester Charlie Aptroot woensdagochtend de lintjes op bij twaalf Zoetermeerse ‘toppers’: stadsgenoten met grote verdiensten in het vrijwilligerswerk. Zij werden benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. In totaal werden in ons land 2819 lintjes uitgereikt. De lintjes werden met blijdschap en soms ontroering in ontvangst genomen.


Niet alleen koning Willem-Alexander viert morgen een jubileum, ook de burgemeester. Deze mocht voor de vijfde keer de lintjes in Zoetermeer uitreiken. Nadat hij dat met verve had gedaan, vertrok hij spoorslags naar Wassenaar. Van die gemeente is Aptroot sinds kort ook burgemeester. Ook op Koningsdag zal de burgemeester zich in tweeën moeten spitsen. “Zoetermeer is de hoofdzaak”, verzekerde de burgervader. De gelauwerden kregen naast het felbegeerde lintje een fraaie bos oranje bloemen en een mooie doos met oorkonde en draagspeld. En een uitnodiging voor de Oranjeborrel op donderdag.
Met allerlei smoezen waren de toppers naar het Stadstheater gelokt. Zo moest de heer Brouwer er zogenaamd een parkeervergunning ophalen. Maar eenmaal aangekomen bij het theater kreeg hij een kledingzak met kostuum aangereikt. Of hij zich even wilde omkleden.


De burgemeester had voor iedereen een toepasselijk praatje. Met sommigen zelfs een onderonsje. Ook wist hij voortdurend maar goed gedoseerd de lachers op zijn hand te krijgen.
Hieronder volgt in alfabetische volgorde een overzicht van de kersverse lintjesdragers en een stukje over hun verdiensten.


Mevrouw Blankespoor-Smallenburg

Zet zich al 25 jaar namens de Unie van Vrijwilligers (UVV) in voor de Open Tafel in het Dienstencentrum aan de Petuniatuin. Ouderen kunnen hier op werkdagen komen eten. In de jaren tachtig maakte ze deel uit van het bestuur van buurtvereniging De Tuinhof in Seghwaert. Ook was ze penningmeester van het kerkkoor van de Ichtuskerk. Voor deze kerk is ze nog steeds actief. In 2008 trad ze toe tot het bestuur van de christelijke zang- en oratoriumvereniging Cantate Deo. Ook is ze al heel lang collectant voor diverse goede doelen.


Meneer Brouwer

Is vrijwilliger naast zijn werk als sectordirecteur bij het Erasmus College. Zet zich vanaf 2004 in voor de collectes van Jantje Beton, de organisatie die het speelplezier van kinderen wil bevorderen. De afgelopen vijf jaar werd maar liefst 80.000 euro opgehaald. Al bijna zeven jaar is Brouwer bestuurslid van de Oranjestichting Zoetermeer. Daar is hij verantwoordelijk voor de kinderspelen op het Dobbe Eiland. Als vrijwilliger gaf hij tussen 1999 en 2012 zwemles bij zwemvereniging WVZ. Daar speelt hij ook de rol van Sinterklaas.


Mevrouw Van Dijck-Eijkman

Werkt inmiddels al 43 jaar voor de Unie van Vrijwilligers (UVV). Ze stond aan de wieg van de telefooncirkels. Daarbij wordt dagelijks contact gehouden met ouderen. In 1973 werd ze actief bij dit samenwerkingsproject van de UVV, het Rode Kruis en Palet Welzijn. Ze coördineert de mensen van de telefooncirkels. Ook organiseert ze mede de contactmiddagen en uitjes voor cliënten en vrijwilligers.


Mevrouw De Jong-van der Plas

Een vrijwilliger ‘met een hart van goud’. Werkt namens de UVV al sinds 1992 als gastvrouw in het Lange Land Ziekenhuis. Het Apostolisch genootschap kan sinds 1971 ook op haar rekenen. Ze bezoekt ouderen, begeleidt ze met dagjes uit en helpt het kerkgebouw schoonmaken. Ook doet ze mee aan de voorbereidingen voor de kerst. “Je kunt haar altijd bellen”, aldus een van haar kennissen. En: “Jopie is goud waard”.

 

20170426 100887  20170426 101010 

 

Meneer Kiehl

Is al vier jaar voorzitter van buurtvereniging Buytenrode. Naast het onderhouden van contacten met tal van organisaties zet hij zich ook in voor het sinterklaasfeest en de jaarlijkse wijkmaaltijd. Ook zit hij in de wijkwerkgroep Verkeer. “Kom niet aan Buytenwegh, want dan kom je aan Leo”, wordt gezegd. Al vanaf 1977 heeft Kiehl geholpen met de jeugdsportkampen van de KNVB. Van 1985 tot 2005 was hij zeer actief bij korfbalvereniging Phoenix. Kiehl zet zich ook nog in voor de Zuid-Hollandse Vereniging van Postzegelverzamelaars.

Mevrouw Kolvers-de Jooden

Moest vorig jaar wegens ziekte abrupt stoppen met het vrijwilligerswerk. Ze houdt van aanpakken, is een doorzetter en dat heeft ze ook als vrijwilligster altijd laten zien. Tot vorig jaar was ze leidster van de seniorensoos in kerkelijk centrum De Oase. De bijeenkomsten moesten niet alleen leuk en gezellig, maar ook leerzaam zijn. Er waren lezingen en presentaties over interessante onderwerpen. Het vrijwilligerswerk begon in Voorburg bij scoutinggroep Movertro. Ze was leidster en hielp met het organiseren van de kampeerweken. Medio jaren zestig leidde ze ook een eigen klas op de zondagsschool van de Nederlands Hervormde Gemeente.


Meneer Looijaard

Ging maar liefst 24 keer met een Zonnebloemvakantie mee om te helpen. Ook was hij voorzitter van de Zonnebloem afdeling Zoetermeer en de regionale afdeling Zuid-Holland West. De katholieke kerk kon ook altijd op hem rekenen. Zo was hij van 1982 tot 1993 voorzitter van de parochiewijkraad van de Genesarethkerk. In die tijd kwam de nieuwbouw van de kerk tot stand. Tevens was hij jarenlang actief in de medezeggenschapsraad van basisschool De Touwladder, speelde een actieve rol bij Amnesty International en was een jaar voorzitter van de Wereldwinkel. Sinds 2015 doet hij vrijwilligerswerk voor de Stichting Piëzo. Tevens hielp hij mee aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan patiënten na een beroerte.


Meneer Mansveld

Beter bekend als ‘Mister Avondvierdaagse’. Vanaf 2002 ging Mansveld als vrijwilliger een hoofdrol spelen bij dit evenement. Hij begon als verkeersregelaar. Vanaf 2005 nam hij de organisatie en administratie op zich. In 2013 werd Mansveld voorzitter van de stichting Avond4daagse Zoetermeer. Hij hield zich ondermeer bezig met fondsenwerving en regelde de contracten met muziekgezelschappen. In de aanloop naar de Avondvierdaagse stond zijn hele huis vol met dozen met medailles en traktaties voor de kinderen. Eind 2015 droeg hij het stokje over. Inmiddels was hij zich ook gaan inzetten voor de rolstoelvierdaagse in de stad.


Mevrouw Schouten

Kleinzoon Tim: “Mijn oma is een hele lieve, grappige en zorgzame oma – niet alleen voor ons, maar voor iedereen”. Hielp al zeven keer mee met de rolstoelvierdaagse als ‘duwer’ en als verkeersregelaar. En 25 jaar zette zij zich in voor de afdeling Zoetermeer-Buytenwaert van De Zonnebloem. Ze ging op bezoek en ging mee op veertien Zonnebloemvakanties. Tien jaar lang was ze collectant voor KWF Kankerbestrijding. Sinds 2004 is ze vrijwilligster in het Lange Land Ziekenhuis. Tot slot zet ze zich vanaf 2004 in voor het hospice Zoetermeer.

 

20170426 101059  20170426 101083 

 

 

Meneer Timmer

Zette veertig jaar geleden zijn eerste schreden op het vrijwilligerspad voor de Baptistengemeente Den Haag. Vanaf 1977 was hij diaken, leider van de jeugdgroep en ouderling. Die laatste functie ging hij ook in Zoetermeer bekleden. Wegens problemen met de gezondheid moest hij in 2001 de bakens verzetten. Timmer vond een nieuwe uitdaging in de wandelsport. Hij ging zelf wandelroutes bedenken en uitstippelen. Hij ging een bestuursfunctie vervullen bij de Wandelsportvereniging Haaglanden. Toen vorig jaar de organisatie van de Avondvierdaagse in gevaar dreigde te komen, wierf Timmer alsnog een flink aantal vrijwilligers. Ook ontfermde hij zich over de wandeltochten van Floravontuur.


Meneer Ter Veld

Over Ter Veld wordt geschreven: “Henk is een geboren Groninger, in zijn handelwijze is hij nuchter en recht door zee”. Hij richtte schietsportvereniging Contact Oud-Mariniers Zoetermeer mede op en had er bestuursfuncties. Al in de jaren zestig was hij bestuurslid van de Zoetermeerse Vogelvereniging De Vogelvriend. Vijftien jaar lang was hij kantinebeheerder bij korfbalvereniging De Meervogels. Tot 1986 was hij vijftien jaar actief voor de Schietvereniging Zoetermeer. Sinds 2005 is hij penningmeester van een bewonerscommissie.


Meneer Zonneveld

Flits-Hans is zijn bijnaam. Bij het Montessori Kindcentrum Passe-Partout assisteert hij al acht jaar als een vliegende keep bij de activiteiten en hij ondersteunt de leerkrachten. Hij flitst van de ene afdeling naar de andere. Ook Terre des Hommes zwaait hem alle lof toe. Sinds 2007 is hij voorzitter van de afdeling Zoetermeer en eindverantwoordelijk voor de winkel aan de Hannie Schaftrode. Sinds 2014 is hij secretaris van winkeliersvereniging Buytenwegh. Zonneveld werkte altijd in het buurt- en socciaal-cultureel werk in Den Haag. Zo was hij van 1998 tot 2006 secretaris van een sociaal-cultureel centrum dat zich richtte op het woonwagencentrum aan de Fruitweg in Den Haag.


Tekst Christa van der Hoff en gemeente Zoetermeer

 Foto ('s) door: Rita Soutendijk

 

-advertenties-

-goede doel-