Zoetermeer is een groene oase in de Randstad: een mekka voor bloemen, planten, vogels en andere dieren. In de nieuwe serie ‘Zoetermeer, Natuurlijk Groen’ gaat Zoetermeer Actief met u op pad in de natuur in en rond Zoetermeer. Vandaag de tweede aflevering: eten in de stadsjungle met Bosbaas Edwin.
Eetbare wilde planten en paddestoelen in onze stad? In de berm, in parken? Volop! Bosbaas en wildplukker Edwin Cornelissen, een Hagenaar, leidde onlangs een ontzettend interessante wildplukwandeling door de wijken De Leyens en Seghwaert. Aan de wandeling deden, op een prachtige zomeravond, zeker twintig mensen mee. Sommigen hadden ook verstand van wilde planten, de meesten hadden nog veel te leren. Maar één ding hadden ze allemaal gemeen: wild enthousiast over het verhaal van Bosbaas ‘Eetwin’. De wandeling startte bij buurttuin de Zoete Aarde aan de Broekwegzijde. Hij eindigde twee uur later in de avondschemering bij een kampvuur met een zelfgemaakt brandnetelsoepje en stokbrood met zelfgemaakte zevenbladpesto (soort kruidenboter) in Perenboomgaard Hof van Seghwaert.
Wat moet je weten van wilde planten en bloemen? Het belangrijkste is of ze giftig zijn of niet. Is de bodem bijvoorbeeld verontreinigd? “Kun je boterbloemen en fluitekruid eten? Mijn zoontje stopt alles in zijn mond. Want hij denkt dat er boter in een boterbloem zit,” vertelt een moeder. Nee, boterbloemen kan je meestal niet eten, meldt de Bosbaas. Bij twijfel sowieso niet doen, je kunt van sommige planten flink ziek worden. De Bosbaas, die gewapend is met een dikke gids voor de enkele keren dat hij een antwoord schuldig moet blijven, raadt bijvoorbeeld af om planten die onder water staan te eten: dat is risicovol. Ook plukken langs de bermen van grote wegen is niet slim. Bij de andere planten raadt de Bosbaas aan ze eerst goed schoon te spoelen met wat azijn en ze minstens tien minuten te roerbakken. Sommige planten kunnen ook rauw gegeten worden. Het blad van de radijs leent zich daar bijvoorbeeld goed voor. Ook paardebloemen kun je goed eten. “De smaak van een plant kan veranderen al naar gelang het seizoen. Ook kunnen de verschillende delen van een plant anders smaken,” legt de Bosbaas uit.
Het eerste stuk van de wandeling gaat door het weelderig bloeiende Binnenpark. We zien ondermeer hop. De Bosbaas vertelt: “De jonge scheuten zijn lekker. In Italië zijn ze er gek op. Je betaalt zo twintig euro voor een buideltje. Ook ambachtelijke bierbrouwerijen gebruiken het.”
Behalve eten zijn er ook andere manieren om wilde planten te gebruiken. We komen hemelsleutel tegen: als je het vliesje eraf pulkt, heb je gratis een desinfecterende pleister. “Dat ga ik echt doen”, roept iemand enthousiast. Van de blaadjes van de klimop kun je een goed schuimend wasmiddel maken.
Het ruiken en voelen aan de plant is ook belangrijk voor de ervaring. Maar liever niet aan de reuzebereklauw: daar kun je flinke brandwonden van oplopen. De jonge scheuten van de bereklauw daarentegen zijn heel erg lekker. Kneus ze en ruik ze: heerlijk. Ze smaken naar pastinaak.
De Bosbaas raadt af om, in verband met plassende honden, te plukken bij bankjes.
We komen in de buurt van het Langeland-ziekenhuis. We mogen met een rukje een rietstengel lostrekken. Als je het ronde topje eraf haalt, houd je een lekker mals sprietje over. Iedereen geniet van de licht bittere smaak. Vervolgens duikt de Bosbaas het riet in voor wat speenkruid: het heeft vlezig blad. Op het Podiumpad komen we heermoes tegen. Goed om pannen mee te schuren. De Bosbaas loopt verder. “D’r staan hier nog verschillende lekkere planten. Kijk, een paardenbloem. Maar je moet er geen heel bord van leegbeten, anders raken je darmen van slag.”
Langs een fietspad komen we wat heel bijzonders tegen: paddestoelen in de Portabella stijl. “Wat, paddestoelen zijn er toch alleen maar in de herfst,” merkt iemand verbaasd op. Nee dus. Je kunt deze paddestoelen eten, maar de Bosbaas vindt ze al te oud. Als ze vervolgens bederven, kunnen ze giftig worden. Langs nog tal van planten – zevenblad, raket, look zonder look, distels – belanden we in de Hof van Segwaert. Het was een super leerzame en leuke wandeling, beaamt iedereen.
Voor meer informatie www.bosbaas.nl en 0616499548
Indicatie voor de prijs van een wildplukwandeling: zo’n 17,50 euro per persoon voor twee uur. Inclusief hapjes en drankjes.
Zie ook de Facebookpagina’s van de buurttuin Zoete Aarde, Broekwegzijde 195 en van Perenboomgaard Hof van Seghwaert, Gaardedreef 189.
Tekst Christa van der Hoff