lansingerland tekeningAan de rand van Zoetermeer, op loopafstand van de DIF (Dutch Innovation Factory) wordt gebouwd aan een nieuw station. RandstadRail lijn 4, die nu stopt op de Javalaan in Oosterheem, wordt doorgetrokken naar dit station, dat over de A12 spant. Hier kan men overstappen op de ZoRo bus die naar Rotterdam gaat. Alle Sprinters tussen Den Haag en Gouda gaan hier stoppen.


De Dag van de Bouw is een open dag in Nederland waarop het publiek de mogelijkheid werd geboden om bouwprojecten en -locaties te bezichtigen die normaal voor het publiek gesloten zijn. Men kan tijdens deze dag een kijkje achter de schermen te nemen bij een project in de buurt, zodat kennisgemaakt kan worden met de vele facetten die de bouw kent. Het is een initiatief van Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven en de 5.000 aangesloten bouwbedrijven. De eerste Dag van de Bouw vond in 2006 plaats.


2 projecten

STATION aanwijzenIn Zoetermeer waren er op zaterdag 20 mei twee projecten, de Bibliotheek/Stadhuis en station Lansingerland-Zoetermeer. In totaal waren er duizend mensen op af gekomen. Men kon een rondleiding krijgen op het station in aanbouw. Dit station gaat de eindhalte worden voor de RandstadRail. Er werd een toelichting gegeven op de werkzaamheden die hierbij komen kijken. Er zijn ruim 200 mensen naar het station gekomen. Voor degenen die de Dag van de Bouw gemist hebben en toch graag een kijkje hadden willen nemen: de uitkijkplek is permanent bereikbaar.


Toekomst

Bij de bouw wordt rekening gehouden met de toekomst. Dit station is het eindstation van zowel de NS als de RandstadRail. Hier houden de rails op. Er wordt echter rekening mee gehouden dat de RandstadRail rechtstreeks doorgetrokken wordt naar Rotterdam. De pijler die het einde van het station draagt hoeft minder sterk te zijn dan de pijlers onder de rest van het station. Men heeft deze eindpijler echter net zo sterk laten zijn, zodat het een toekomstig brugdek kan dragen. Hierdoor kan het station doorgetrokken worden.
Ook over andere alternatieven wordt nagedacht, zoals de verbinding vanuit Den Haag naar Rotterdam door te trekken via dit station. Of de lijn naar Den Haag te upgraden. Gepland zijn twee treinsporen, maar bij het ontwerp is rekening mee gehouden dat het mogelijk vier sporen gaan worden. Nu kan er niet gekeerd worden en zal er soms gewacht moeten worden. Met vier sporen hoeft dit niet.


STATION kaart Zoetermeer locatie stationA12

Het station gaat de A12 overbruggen. Onder het station komt geen pijler in het midden van de A12. Er is rekening mee gehouden dat de A12 anders ingedeeld kan worden, misschien met wisselstroken in het midden, of meer rijbanen. De brugdelen zijn zo lang dat ze de A12 kunnen overspannen met nog ruimte extra. Daardoor is er geen pijler in het midden nodig. Kortom, het ontwerp is flexibel. Om deze brugdelen op de plek te krijgen is nog een hele klus. Er zijn maar vier voertuigen in Nederland die deze kunnen vervoeren.


ProRail versus gemeente Zoetermeer

Wat redelijk uniek is, is dat ProRail geen opdrachtgever van het station is. De openbare spoorinfrastructuur in Nederland (hoofdspoorwegen) wordt sinds 2003 namens de overheid beheerd door ProRail. Het is dan ook uniek dat dit keer niet ProRail, maar de gemeente Zoetermeer de opdrachtgever is. Zij staat garant voor het station. Het wordt verder bekostigd door de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland, de metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Gemeenschappelijke Regeling Bleizo en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Voor een animatie kunt u terecht op Youtube: www.youtube.com/watch?v=QtPCHm-Ergs&t=82s. Bij dit filmpje kunt u zelf andere kanten bekijken. Het is een 360 graden animatie.


STATION afgraving met zeil tegen de vogelsZwaluwen

Een grappig detail is dat men tijdens de bouw is 'lastig gevallen' door zwaluwen die gaten maakten in de afgravingen. Daarom moet men nu de moeite nemen om een zeil over de afgravingen te plaatsen, zodat de vogels er niet bij kunnen komen.


Tekst Shirley Weemeijer

-advertenties-

-goede doel-