De KNNV Zoetermeer vraagt uw hulp om uit te kijken naar opvallende wilde planten in Zoetermeer. De plant van de maand juni is het Prachtklokje, een 'tuinvluchteling' die gemakkelijk verwildert. Ziet u deze plant in uw buurt? Geef het door!

De KNNV afd. Zoetermeer vraagt uw hulp bij het inventariseren van opvallende wilde planten in Zoetermeer. Regelmatig belichten ze een soort die op dit moment in bloei staat of dat spoedig gaat doen. Het gaat om in het wild levende plantensoorten, die wettelijke bescherming genieten. De Flora- en Faunawet verbiedt het plukken, uitgraven of vernielen van deze soorten. Als bekend is waar deze planten voorkomen kan er in het beheer beter rekening mee gehouden worden. Ook als deze planten in uw tuin staan, willen zij dat graag weten.

 

Plant van de maand juni/juli: Prachtklokje

026 Prachtklokje Tilly KesterPrachtklokje (Campanula persicifolia)

Prachtklokje gezien? Geef het door!

Er bestaan in Nederland nogal wat klokjessoorten (Campanula’s). Sommige soorten zijn bekend als tuinplant, andere leiden een min of meer natuurlijk bestaan in park en plantsoen. Het prachtklokje is een beschermde plantensoort die in Zoetermeer vooral als tuinplant bekend is, maar vanuit de tuin heel gemakkelijk verwildert. Het merendeel van de planten dat we in Zoetermeer tegen komen beschouwen we dan ook als tuinvluchteling.

Prachtklokje is een slanke, onbehaarde plant met smalle iets leerachtige bladeren en 2,5 tot 4 cm. grote klokvormige blauwe bloemen die in armbloemige trossen schuin omhoog staan. Prachtklokjes zijn in Nederland heel erg zeldzaam en komen van nature voor in bosranden, op rotsachtige plekken in Zuid-Limburg. In het stedelijk milieu komen Prachtklokjes vooral voor op kalkrijke groeiplaatsen in de buurt van stenen tuinmuurtjes. Maar ook in de voegen tussen de stoeptegels, in plantvakken met bomen en struiken en tussen de bodembedekkers kom je ze tegen. Opvallend vaak komen ook planten met witte bloemen voor.

De bloemen van de verschillende klokjessoorten zijn typische bijenbloemen. Hoewel klokjesbijen door het hele land kunnen worden aangetroffen is dat maar zelden het geval in de regio’s dicht bij de kust. De Grote klokjesbij echter, is vorig jaar zomer ook in Zoetermeer waargenomen. Naast het Prachtklokje en het Akkerklokje (met knikkende bloemen die naar één kant gericht zijn), komt in Zoetermeer ook het Kruipklokje algemeen voor.

Weet u deze soort ergens in Zoetermeer te staan? De KNNV wil het graag weten. U kunt uw waarnemingen graag met vindplaats (evt. GPS-coördinaten), het aantal exemplaren per groeiplaats, naam van de waarnemer, de datum van waarneming, zo mogelijk met foto te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

NB: het gaat dus niet om planten die in tuinen groeien en kunstmatig door menselijk handelen in stand worden gehouden!

 

-advertenties-

-goede doel-