Zoetermeer is een groene oase in de Randstad: een mekka voor bloemen, planten, vogels en andere dieren. In de nieuwe serie ‘Zoetermeer, Natuurlijk Groen’ gaat Zoetermeer Actief met u op pad in de natuur in en rond Zoetermeer. Vandaag de vijfde aflevering: Anita van der Voort, initiatiefnemer van collectief Groene Wij aan de Voorweg.

 

“Meer wij, minder ik”. Dat is de levensfilosofie van Zoetermeerse Anita van der Voort (36). Anita is mede-oprichtster en coördinator van het Zoetermeerse collectief Groene Wij. Een van de doelen: biologisch eten bereikbaar maken voor iedereen. Daarom heet het collectief Groene Wij.

Het is op een zaterdagochtend dat Zoetermeer Actief aanschuift bij Anita aan een picknicktafel bij de mooie witte boerderij aan de Voorweg 112. Veel Zoetermeerders kennen de boerderij vast nog wel uit de periode dat het een bouwspeelplaats van de gemeente was. Daarna werd het korte tijd een activiteitencentrum. Anita vertelt: “Zo’n 2,5 jaar geleden mochten we de boerderij via AdHoc (beheer, doet aan anti-kraak en tijdelijke verhuur, red.) van de gemeente Zoetermeer huren. In mijn dromen zitten we hier nog minimaal vijf jaar. We doen hier zulke mooie dingen.”

 

Gemoedelijke sfeer

Een van die dingen is de uitgifte van biologisch groente, fruit en andere verantwoorde boodschappen op de zaterdagochtend. Het doel van Anita is om zoveel mogelijk mensen voor weinig geld biologisch te laten eten. Zo’n vijftig gezinnen – die voor het lidmaatschap van het collectief slechts 1 euro per maand betalen -  maken hier gebruik van. Temidden van de wierookwalmen van Fatima Broeder die en passant ook advies geeft over welk type wierook het best bij je past, worden de in blauwe kratten verpakte spullen in een gemoedelijke sfeer afgehaald. Hier is nog tijd voor een praatje. “Dat onderlinge contact, en de verbinding, vind ik heel belangrijk. Het is daarom een bewuste keuze om de boodschappen niet thuis te bezorgen,” zegt Anita.

Er is vorig jaar zelfs een eerste Groen Wij-kindje geboren: Faas. De baby is geboren uit een prachtige verbinding tussen twee leden die elkaar ontmoet hebben tijdens één van de eerste uitgiftes van de Groene Wij.

DSC 2777  DSC 2760 

Geen winstoogmerk

De leden bestellen via internet en rekenen ook online af. Groente en fruit komen rechtstreeks van boerencollectief De Grote Verleiding in Zeeland. Groene Wij heeft geen winstoogmerk en werkt met vrijwilligers. Daardoor kunnen zij voor bijvoorbeeld groenten en fruit lagere prijzen rekenen aan de leden dan een reguliere biologische winkel. Voor de overige boodschappen, zoals biologische schoonmaakproducten, zijn de prijzen soms ook, maar niet altijd, lager dan in de gewone winkel.

De producten van de boeren uit Zeeland worden energiezuinig naar Zoetermeer vervoerd. Donderdag of vrijdagochtend komt de groente van het land en zaterdag ligt alles in de boerderij aan de Voorweg. “Waarom wij gekozen hebben voor boeren in Zeeland? Daar kunnen we het beste en het dichtstbij terecht voor biologisch-dynamische groenten en fruit,” vertelt Anita. Biologisch-dynamische teelt gaat nog een stapje verder dan biologisch. Zo wordt er bijvoorbeeld op de stand van de maan en de zon en de seizoenen gelet. Uiteraard wordt er zonder chemische bestrijdingsmiddelen gewerkt. “De aarbei wordt pas geplukt als hij er klaar voor is. Dat proef je ook.” Er zijn plannen om ook met lokale boeren te gaan samenwerken, en met een lokale imker.

 

Niet ik, maar wij

Begin 2014 startte Anita samen met yogalerares Jasmijn Dijkstra in een garagebox in Rijswijk met Groene Wij. Het idee hadden ze via Facebook opgepikt bij een groep dames in Bussum, de Groenteclub. Al gauw groeiden ze daar uit hun jasje. Tegelijkertijd ontstond het idee voor het opzetten van een soort vitaliteitscentrum voor de leden, ook onder de noemer Groene Wij. Toevallig kwam de boerderij aan de Voorweg op hun pad: een flinke ruimte waar ook plek is voor het vitaliteitscentrum. Verbinding creëren tussen mensen, dat is de bedoeling. Dat proces is al goed op weg: “Groene Wij is begonnen als een vriendenclub en voelt nu als familie. Het is niet ik, maar wij.”

Anita zelf geeft stoelmassages. Dat heet: Ontspannen Jij. Ook worden er yogalessen en emotieve therapie gegeven, alsmede sportlessen, Qi Gong en lezingen. Het geld wat de docenten hiermee verdienen komt deels ten goede aan de stichting De Dromenvangers van Anita en haar vriend en sportinstructeur Tony Huijsmans. Anita: “De Dromenvangers hebben als missie de wereld een stukje mooier te maken. Wij gaan naar Griekenland om de enge dromen van gevluchte kinderen proberen te vangen en samen mooie nieuwe herinneringen te maken.” Binnenkort gaan Anita en Tony naar ondermeer Lesbos om vluchtelingen en de lokale bevolking te helpen.

Belangstellenden kunnen elke zaterdag tussen 9.30 en 11.00 uur vrijblijvend een kijkje komen nemen aan de Voorweg 112.

Zie www.groenewij.nl en www.dedromenvangers.com

Tekst Christa van der Hoff

-advertenties-

-goede doel-