Plaquette drie wijze vrouwen Kranslegging Taco

Ter herinnering en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Antillen wordt er een krans gelegd door wethouder T.C. (Taco) Kuiper op zaterdag 1 juli bij het Slavernij herdenkingsplaquette 'De Drie Wijzen'op het multifunctioneel gebouw Castellum in de wijk Palenstein.

De kranslegging is om 16.00 uur en wordt begeleid door dans, muziek en zang uit de slavernijperiode afsluitend met een hapje en een drankje.

Keti koti

Op 1 juli is het precies 154 jaar geleden dat de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën in ‘de West’ werd afgeschaft. Hiermee kwam een einde aan twee-en-een-half eeuw slavernij door de Nederlanders. In die periode haalden de Nederlanders zo’n 550.000 slaven uit West-Afrika naar Suriname en de Antillen. Onderweg overleed al 15%. Wie het overleefde, moest geketend en gebrandmerkt onder slechte omstandigheden en mishandeling werken op de plantages. Slechts enkelen wisten te ontsnappen. Zij stichtten in het oerwoud van Suriname nederzettingen, zoals Marowijne en Saramacca en op Curaçao Bandabou.
De afschaffing van de slavernij wordt ook wel Keti koti genoemd: ‘gebroken ketenen’. Of Manspasi: ‘emancipatie’. Overigens waren de slaven na 1 juli 1863 niet direct vrij: als compensatie voor onderhoud en verlies van productiekrachten, moesten ze nog tien jaar doorwerken op de plantages.



Activiteiten en Stichting

Dit is de voorgeschiedenis van een deel van de Zoetermeerse bevolking. Zo’n 17.000 stadgenoten (13% van de totale bevolking) heeft een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond. In hun huizen leven nog de verhalen voort van de slaven én de slavendrijvers. Die vormen nu onderdeel van de collectieve geschiedenis van een jonge stad. De Stichting Herdenking Slavernijverleden Suriname en Nederlandse Antillen in Zoetermeer staat daarom stil bij de afschaffing met poëzie, zang en dans en de kranslegging van de plaquette.

 

-advertenties-

-goede doel-