Wethouder van Driel, wethouder jeugd, maakt zich zorgen over de tekorten in de jeugdzorg. In maart werd bekend dat er een tekort van ruim 7 miljoen was ontstaan in het sociaal domein en met name de jeugdzorg. Van Driel: "Zorgen, ja. Maar we blijven kwaliteit voorop stellen in de zorg".
Margreet van Driel zegt ervan overtuigd te zijn dat het geld wel goed besteed is. De wethouder zoekt naar een manier om aan de wettelijke taak te voldoen om voldoende zorg te verlenen, met niet het geld maar de kwaliteit als uitgangspunt. "Het is de spagaat tussen kwaliteit en geld. We stellen voorop dat de kwaliteit niet mag lijden onder tekorten.Het is een moeilijke discussie die we nu voeren met aanbieders van jeugdzorg." Er wordt gewerkt aan een plan van aanpak samen met deze aanbieders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vroegtijdig signaleren van problemen en inzetten van preventieve zorg, waardoor de, duurdere, intensieve zorg minder nodig is.
Het is een landelijk beeld, veel steden worstelen met de jeugdzorg budgetten nu dit de verantwoordelijkheid van gemeenten zelf is geworden. Zoetermeer heeft relatief veel éénouder gezinnen en gezinnen in armoede situaties, die vaker een beroep doen op jeugdzorg.
Het verwachte tekort in de jeugdzorg brengt de gemeente Zoetermeer echter niet in financiële problemen, het huishoudboekje van de gemeente is op orde aldus wethouder Paalvast. 3 miljoen van het verwachte tekort wordt afgedekt met meevallers in de WMO.