Vanaf 27 mei mochten moslims tussen zonsopkomst en -ondergang 30 dagen niet eten, roken, drinken en vrijen. Met het vasten, de ramadan, gedenken moslims dat de profeet Mohammed de eerste van zijn openbaringen ontving. De ramadan begint elk jaar tien dagen eerder dan het jaar ervoor. Dit komt omdat de moslims uitgaan van 12 korte maanden van 29 of 30 dagen. De ramadan is de 9e maand van deze islamitische kalender.
Na 30 dagen, dit jaar op zaterdag 24 juni, wordt de vastenmaand afgesloten met het Suikerfeest. Het is vooral een familiefeest met veel zoetigheid, zoals baklava. Ook geven moslims elkaar kadootjes aan het einde van de ramadan.
Extra zwaar
Dit jaar was de ramadan extra zwaar doordat de langste dag van het jaar, 21 juni, precies in deze periode viel. Ook werd het volhouden van het vasten zwaarder door de warmte die de afgelopen weken over ons land trok.
Niet alle moslims ter wereld vasten even lang, een Nederlandse moslim vast ongeveer 18 uur per dag, en behoort daarmee tot de 2% moslims ter wereld die het langste moeten vasten. Ter vergelijking: in Marokko wordt er 14 uur per dag gevast, maar in Australiƫ was dat dit jaar slechts 10 uur. Alleen de moslims die nog noordelijker wonen, bijvoorbeeld in Ijsland en Zweden, hebben het nog zwaarder, zij moeten 20 uur per dag vasten.