Negentien volwassen deelnemers aan de Entree opleiding ontvingen woensdag het mbo1-diploma in het ID-college. Dit is voor de meeste studenten hun allereerste schooldiploma. Veel deelnemers maken gebruik van de mogelijkheid om door te stromen naar de mbo2-opleiding, ook verzorgd door Piëzo en het ID College.
Het Entree opleidingstraject – als onderdeel van de PiëzoMethodiek – is tot stand gekomen door een samenwerking van de gemeente Zoetermeer (afdeling Werk, Zorg en Inkomen), het ID College, Piëzo en de vele vrijwilligers en stage-aanbieders in Zoetermeer. De deelnemers hadden hun stageplekken onder andere bij Welthuis, Bibliotheken, de Ambachtenwerkplaats, HABO GWW bv, basisscholen, CKC&Partners, Terre des Hommes, Wijzelf Zoetermeer en PiëzoCentra. Fonds 1818 heeft een financiële bijdrage geleverd voor het les- en boekengeld van de deelnemers.
Wat leert men
De deelnemers aan de opleiding hebben meestal geen eerdere opleiding gehad. In de opleiding leert men rekenen, zoals delen, breuken, en verschillende procentberekeningen. Ook Nederlands komt aan de orde, zoals tekstbegrip, brieven schrijven, werkstuk maken en een presentatie geven voor de klas. Ook loopbaanoriëntatie en -begeleiding, burgerschapsonderwijs en leren werken op de computer komen aan de orde.
Een belangrijk onderdeel van de opleiding is stage lopen. Stichting Piëzo heeft stagebegeleiders die regelen dat de student stage kan lopen. Ze lopen stage bij verzorgingstehuizen en een winkel in Buytenwegh. De student moet een minimaal aantal uren stage lopen, en wel 640 uur binnen tien maanden.
Huiswerk
De studenten krijgen veel huiswerk mee. Maar ook moeten ze zo nu en dan zelf opdrachten uitvoeren. Zoals een werkstuk maken over hun stageplek, waarbij ze onder andere een plattegrond moeten tekenen. Dan is er ook nog een systeem op internet, Studiemeter. Deze heeft ook heel veel oefeningen die verplicht zijn om te maken. Over de diverse onderdelen wordt later op school een toets gegeven.
Het is echt een volwaardige opleiding die best pittig is voor de ongeschoolde student. Dit is geen lbo (Lager Beroeps Onderwijs), maar mbo (Middelbaar Beroeps Onderwijs). Ze beginnen aan deze opleiding terwijl ze volwassen zijn en nooit geleerd hebben om te leren. Doordat ze volwassen zijn hebben ze naast de studie veelal ook nog eens een gezin om aandacht aan te geven. Zo is er bijvoorbeeld een student die vijf kinderen heeft, in de leeftijd van 8 tot 17 jaar. De studenten worden echter strak begeleid door stichting Piëzo. Deze regelt ook vrijwilligers die de studenten bijles geven. Vaak zelfs één-op-één. Met een diploma kunnen deelnemers doorstromen naar betaald werk of naar een mbo-opleiding op niveau 2. Piëzo en het ID-College helpen daar ook bij.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Sandra Venhuizen, Projectleider opleidingen,
Maria Maria komt uit Angola, Afrika en is 47 jaar. Zij was 29 jaar toen ze naar Nederland kwam, met twee kleine kinderen van 10 en 4 jaar. Door de oorlog is zij in Nederland terecht gekomen. Haar leven in Afrika zag er heel anders uit. Ze is opgegroeid met de oorlog. Vaak moest ze met haar vader, moeder en broertje heel stil zijn. Want als je geluid maakte, dan kwamen de soldaten naar je toe en konden je doden. Daarom moest iedereen binnen blijven. Daardoor was het moeilijk om aan eten te komen, kon men niet werken, en kon ze niet naar school. Voor het koken maakte haar familie gebruik van een soort vuurkorf. Rond haar 12e jaar leerde ze televisie kennen. Pas in Nederland kwam ze een gasfornuis tegen! Auto’s kende ze wel, maar die waren heel oud en verroest. Ze kwam dus in een heel andere wereld terecht in Nederland. In Nederland haalde zij haar rijbewijs en leerde fietsen. Via een kennis van haar buurvrouw die dezelfde taal sprak als zij is ze bij Piëzo terecht gekomen. Ze wil de opleiding doen om meer kans te maken op de arbeidsmarkt. Ook wil ze graag meer leren en contacten hebben. Maria zal haar diploma eind dit jaar ontvangen. Als ze klaar is, wil ze doorgaan met MBO2. Ze is erg leergierig. |
|
Fatima Fatima is een Marokkaanse dame van 52 jaar. Op haar 18e kwam ze met haar ouders naar Nederland. Een paar jaar heeft ze productiewerk gedaan in een vishandel. Zij is begin 2015 alleen komen te staan toen haar man overleed. Haar zoon en dochter zijn volwassen en hebben een eigen leven. Na het overlijden van haar echtgenoot is zij via de sociale dienst bij stichting Piëzo gekomen. Piëzo bood haar hulp bij het Nederlands leren aan in de vorm van een taalvrijwilliger. Fatima zat een beetje in de put. Ze had nooit echt scholing gehad en slechts vijf jaar basisschool. Hierdoor had ze niet echt kans op een goede baan. Ze wilde meer dan ongeschoold werk doen. Fatima was voorheen nogal eenzaam, had weinig contacten in haar leven. Door deze opleiding is ze bij een verzorgingstehuis terecht gekomen waar ze de bewoners verzorgt. Ze vindt dit erg leuk om te doen. Dit is wat ze wil doen, mensen verzorgen. De opleiding was erg pittig voor haar. Vooral rekenen was een zwak punt. Tegenwoordig worden de sommen in verhaaltjes gegeven, en ze had er moeite mee die verhaaltjes te begrijpen. De grote hoeveelheid huiswerk viel haar ook zwaar. Maar ze heeft het gehaald! Ze wil doorgaan met MBO2. Woensdag 5 juli kon ze haar diploma ophalen. |
Tekst: Shirley Weemeijer