Veiligheid staat hoog op de agenda van de Zoetermeerders. Dat blijkt uit de enorme aandacht die de lezersvraag van Zoetermeer Actief afgelopen zaterdag op Facebook kreeg. De vraag luidde: “Voelt u zich nog veilig in Zoetermeer?” Het bericht bereikte 22.527 lezers, 94 mensen reageerden. Van hen voelt 37,5 procent zich veilig, terwijl maar liefst 62,5 procent zich onveilig voelt.
De redactie stelde de vraag naar aanleiding van twee recente groepsmishandelingen in het Van Tuyllpark en de Dobbeplas, een steekpartij in het Binnenpark en drie moorden dit jaar: de moord op een dove man in Buytenwegh en de moord op vader en zoon Van Doorn van het woonwagenkampje tegenover de gevangenis.
Steeds veiliger
Volgens burgemeester Charlie Aptroot zou Zoetermeer juist steeds veiliger worden. Hoe zit dat nou? “Uit de Omnibus-enquête die de gemeente jaarlijks houdt onder ongeveer 2000 inwoners blijkt dat in 2016 59% zich zelden of nooit onveilig voelde. 34% voelde zich soms onveilig, 4% voelde zich vaak onveilig,” aldus burgemeester Aptroot in een eerste reactie. “Dat neemt echter niet weg dat hoewel het aantal misdrijven afneemt, het toch kan zijn dat sommige inwoners zich niet of minder veilig voelen,” aldus de burgemeester. In een groot interview elders op deze site gaat de burgemeester dieper in op de veiligheid in de stad.
Toename fietsdiefstallen
Ook de politie herkent de cijfers van Zoetermeer Actief niet. Politiewoordvoeder Cor Spruijt: “In Zoetermeer doen we van alles om de stad zo veilig mogelijk te maken, maar ook om mensen zich zo veilig mogelijk te laten voelen. We proberen heel dicht bij de burger te zijn, via de wijkagent maar bijvoorbeeld ook via sociale media. En volgens mij gaat het juist erg goed met de gemeente Zoetermeer. Als ik naar de meest recente cijfers kijk, zie ik bijvoorbeeld dat het aantal diefstallen uit woningen vergeleken met vorig jaar met 30 procent is afgenomen. Alleen het aantal fietsdiefstallen is licht toegenomen. Ik herken het beeld uit de lezersvraag dan ook niet. Dat wil overigens niet zeggen dat wij niets met de gevoelens van onveiligheid doen. We sluiten onze ogen er niet voor. Het is voor ons aanleiding om te bekijken wat we concreet aan die gevoelens kunnen doen. Ik nodig mensen altijd van harte uit om met de wijkagent te praten over hoe ze zich voelen, om samen tot een oplossing te komen. Soms kan alleen een uitleg van de politie al helpen om een probleem op te lossen.“
Laconiek
Sommige lezers reageerden laconiek. Floris voelt zich bijvoorbeeld wel veilig: “Tuurlijk gebeuren er dingen. Maar er lopen nog altijd meer mensen die niet beroofd of mishandeld worden buiten dan mensen die dat wel is gebeurd. En het is hier sowieso 100 keer beter dan Den Haag.” Laura sluit zich daarbij aan. Zij ervaart Zoetermeer als veiliger dan Den Haag. Martinot voelt zich overal veilig. Yuri, drie jaar Zoetermeerder, vindt veiligheid ‘enorm subjectief’. Hij heeft zich nog geen moment onveilig gevoeld. Ook Henk voelt zich veilig.
Media
Sommige mensen geven de media de schuld: zij voelen zich juist door alle berichten minder veilig. En An Ne schrijft: “Ja hoor, net zo veilig als elders. Je moet zelf oppassen, waar je ook bent!” Jacqueline tot slot is een tevreden Zoetermeerse. Ze maakt uitgebreid reclame voor onze stad. “Tuurlijk wel, er wordt alles gedaan aan veiligheid. VVD wil zelfs extra camera’s laten plaatsen. Overal gebeuren dingen. Je moet alleen geluk hebben waar je op het moment bent. Maar er wordt goed voor ons gezorgd in Zoetermeer. Waterkranen, speelterreinen. Als je je echt zo onveilig voelt kan je ook nog verhuizen.”
Noordpool
De meerderheid van de respondenten ziet het echter heel anders. “De enige plek die nog veilig is is de Noordpool en daar moet je ook nog uitkijken dat je niet door het ijs zakt,” schrijft Dick. Een aantal lezers merkt op dat er wel erg vaak politiehelikopters overvliegen in Zoetermeer. “Geen vluchtjes met toeristen, mag ik aannemen,” schrijft Ben. Wilco’s auto is eerder dit jaar nog uitgebrand in het Westerpark.
Geen aangifte mogen doen
Opmerkelijk zijn de meldingen van lezers die aangifte wilden doen van bedreiging. Zij geven aan dat dit niet mogelijk was. Een van de reageerders wilde aangifte doen van bedreiging. Zij kreeg van de politie - die wel langs kwam - te horen dat het niet kon: “Ik moet bellen als het uit de hand gelopen is.” Een ander lezer vertelt ‘zelfs op kantoor te zijn aangevallen met getuigen erbij. We mochten geen aangifte of melding doen van de dame aan de telefoon.’ Nog een lezer hierover: “Hier ook bedreigd, maar ook geen aangifte mogen doen. Na veel geouwehoer toch melding gemaakt. Waren ze hem zogenaamd kwijt. Weer erachteraan gegaan en nu uiteindelijk een meldingsnummer. Maar een echte aangifte is het nooit geworden. Ik weet niet waarom de politie hier in Zoetermeer is.”
Politie
“Blijf altijd aangifte doen van strafbare feiten,” zegt politiewoordvoerder Cor Spruijt, als we vragen om een reactie. “Het is belangrijk dat de politie weet waar de strafbare feiten worden gepleegd, zodat we onze surveillance daarop kunnen aanpassen of andere maatregelen kunnen nemen. Je kunt dus altijd aangifte doen, maar dan moet er natuurlijk wel sprake zijn van een strafbaar feit. Het is lastig om op een individuele zaak in te gaan, maar je kunt altijd aangifte doen.” Toch meldde een aantal Zoetermeerders dat ze wel aangifte wilden doen, maar dat niet mochten van de politie. Dat is toch gek? “Dat is zeker raar, want we hebben gewoon de afspraak dat iedereen de kans krijgt om aangifte te doen,” verzekert Spruijt. “Het kan zijn dat er geen sprake was van een strafbaar feit, maar dat kan ik niet beoordelen omdat ik de zaken niet goed genoeg ken. Normaal onderzoeken we eerst of er sprake is van een strafbaar feit. Want wat voor de een heel bedreigend is, hoeft niet strafbaar te zijn als het niet in strafrecht benoemd wordt. Als blijkt dat iets volgens de wet niet strafbaar is, proberen we het anders op te lossen. Bijvoorbeeld via bemiddeling van de wijkagent of op een andere manier. Maar dat doen we dan wel in overleg met beide partijen.”