HOM plaatje

Terwijl heel Nederland vakantie viert, lijkt het alsof er in het stadhuis gewoon wordt doorgewerkt. Zo schreef het college deze week nog een memo aan de gemeenteraad over de stand van zaken van de voorbereidende werkzaamheden voor de Holland Outlet Mall (HOM). Een update.

Begin januari alweer stemde de gemeenteraad in met de verdere ontwikkeling van de Holland Outlet Mall. Er moet nu een voorontwerp bestemmingsplan voor de eerste fase Holland Outlet Mall van 18.000 m2 komen en een samenwerkingsovereenkomst tussen de initiatiefnemers van de HOM en de gemeente. De gemeente moet ook met bewoners aan de slag om de verkeersoplossingen en het parkeren verder op te lossen.

Er zijn nog verschillende stappen (klik op de link om de pdf met stappen te openen) nodig om de Holland Outlet Mall te kunnen ontwikkelen. Het proces tot en met het vaststellen van het bestemmingsplan ziet er als volgt uit:

1. opstellen van de samenwerkingsovereenkomst met de initiatiefnemers
2. de verkeerskundige uitwerking
3. het actualiseren van het Distributie Planologisch Onderzoek (DPO)

 

Opstellen Samenwerkingsovereenkomst

In de samenwerkingsovereenkomst staan afspraken over de taak- en rolverdeling tijdens de uitwerkingsfase. De partijen zetten op papier hoe ze met elkaar omgaan tijdens de onderhandelingen voor een realisatieovereenkomst. Hierbij horen ook afspraken over wie wat in deze fase betaalt. De gemeente wil graag dat de kosten van deze fase voor rekening komen van de initiatiefnemers van de HOM. En daar moet dus over worden gepraat. Het was de bedoeling om de samenwerkingsovereenkomst voor de zomervakantie van 2017 ter besluitvorming aan de gemeenteraad voor te leggen. Dat is inmiddels al ruim drie maanden uitgelopen. Maar er is goed nieuws. “De afgelopen periode is met de initiatiefnemers het totale palet aan werkzaamheden tot en met de realisatie van de HOM inclusief kosten en mogelijke kostenverdeling besproken,” aldus het college in het memo aan de raad. “De SOK wordt naar verwachting in september/oktober ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.”

 

Verkeersschouw 600Verkeerskundige uitwerking

De verkeerskundige maatregelen en oplossingsrichtingen die zijn opgenomen in het onderzoeksrapport van RoyalHaskoning/DHV worden in de eerste vervolgstap verder in samenspraak met bewoners uitgewerkt. De laatste week van maart en eerste week van april gingen ruim 60 bewoners uit de wijken Centrum, De Leyens en Buytenwegh samen met andere geïnteresseerde Zoetermeerders, verkeerskundigen en de gemeente de straat op om de huidige verkeers- en parkeersituatie rond het Woonhart te bekijken. De schouwresultaten zijn op 5 april gepresenteerd aan deelnemers van het schouwen en geïnteresseerden en verwerkt in twee notities.
De schouwresultaten hebben onder andere geleid tot een aantal quick wins voor parkeren. Dit zijn maatregelen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden zoals het invoeren van betaald parkeren op verschillende plaatsen en het intensiveren van handhaving.

Op woensdagavond 7 juni organiseerde de gemeente in samenwerking met bureau Spark een bijeenkomst over deze mogelijke parkeeroplossingen die op korte termijn in de Schouwen- en Hovenbuurt zouden kunnen worden gerealiseerd om de huidige parkeersituatie te verlichten.

 

 

Actualisatie Distributie Planologisch Onderzoek (DPO) 

In februari 2017 heeft de provincie de cijfers van het nieuwe Randstad Koopstromenonderzoek 2016 bekendgemaakt. Die cijfers worden gebruik om een nieuwe versie te maken van het Distributie Planologisch Onderzoek (DPO). Dit onderzoek moet uitsluitsel geven over de wenselijkheid van een mogelijke uitbreiding in de detailhandel in een bepaald winkelgebied, stadsdeel, woonplaats of gemeente. Het DPO wordt gebruikt bij het opstellen van het voorontwerp bestemmingsplan voor de eerste fase van de HOM van 18.000 m2. De gemeente Zoetermeer begeleidt en toetst het aangepaste DPO.

 

Concept klaar

Het rapport is inmiddels in concept gereed en gaat na het zomerreces 'de samenspraak in'. “Zowel lokaal als regionaal,” meldt het college. “De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de regio’s Midden Holland, Holland Rijnland en Zuid Holland Zuid worden dan geïnformeerd over het geactualiseerde onderzoek. In Zoetermeer komt er een bijeenkomst voor inwoners en ondernemers. Het definitieve rapport zal samen met de samenspraakreacties in een technisch overleg aan de gemeenteraad worden gepresenteerd. In september staat een bestuurlijk overleg van de MRDH gepland, waar een advies van de MRDH over de DPO’s HOM en Stadshart wordt gegeven.“

Wordt vervolgd.

 

-advertenties-

-goede doel-