20170717 109172De adrenaline kolkte gisteravond door de aderen van acht Zoetermeerders. Zij wonnen 1 minuut gratis winkelen bij de fonkelnieuwe Hoogvliet in Cadenza: het nieuwe stuk Stadshart. Om de beurt mochten ze achter een winkelwagentje door de schappen rennen om er zoveel mogelijk producten in te gooien. De buit varieerde van 56,40 euro tot 389 euro.

Twee van de tien winnaars konden niet komen. Zij krijgen later alsnog hun minuut.

20170717 109152Het gratis shoppen leidde tot hilarische taferelen. Hier rolt een toiletrol door de winkel. Daar vallen de flessen wasmiddel op de grond. De winnaars spurten, helemaal gefocust op de schappen, gewoon door. Daar vliegt de dop van een fles wasverzachter af. Sommige mensen slippen bijna als ze met het karretje de bocht om rennen. De winnaars moedigen elkaar luidkeels aan om in die ene minuut zoveel mogelijk spullen in het karretje te mikken. De begeerte is groot.

Het feestje begint tegen acht uur in de kantine van de Hoogvliet. Ook hele gezinnen zijn van de partij.  Filiaalleider Richard Voorham en Mark Rietbergen (verantwoordelijk voor de lokale marketing van Hoogvliet) hebben er superveel zin in. Zij tonen zich echte gastheren en zijn niet te beroerd om de vele boodschappen in te pakken.

 

Spelregels

 “De spelregels zijn rete-eenvoudig,” begint Mark. “Iedereen krijgt z’n eigen ‘minute of fame’.  We doen het niet met zijn allen tegelijkertijd, maar om de beurt. En we gaan vrienden worden het komende uur, let maar op. Ik tel af voor de start. Halverwege krijg je een seintje. Na afloop lopen jullie rustig naar de kassa.  Daar wordt een hele lange kassabon uitgeprint, die je lekker niet hoeft te betalen. Jullie mogen beginnen bij het brood. Leg de producten wel rustig in het karretje, niet gooien. We willen geen glassplinters!”

Niet alles mag. Alcohol, medicijnen, tabak en babyvoeding onder de zes maanden moet in de schappen blijven staan. Ook de speciale stapeldozen mogen niet. De gasbarbecues, waarop sommige winnaars al aasden, zijn de vorige avond weggehaald. Een winnaar, die van tevoren goed heeft nagedacht: “Mag Dettol?” Mark gaat het snel uitzoeken. Van elk identiek product mag slechts 1 stuk in het karretje. “Anders halen de mensen in één keer het hele schap leeg,” licht Mark toe. Bij de kassa worden de dubbele producten er onverbiddelijk tussenuit uitgehaald.

De winnaars komen ondermeer uit de P.C. Hooftstraat, het Lauwersmeer, de Griekenlandlaan, de Kretastraat, de Groengeellaan  en de Piet Heinstraat, verspreid over heel Zoetermeer dus. De meesten hebben van tevoren een strategie uitgestippeld. Er zijn filmpjes over soortgelijke acties bij Lidl en Jumbo op YouTube bekeken. Er zijn bezoekjes aan de winkel gebracht, de plattegrond met de indeling van de schappen werd bestudeerd. De sportschoenen werden aangetrokken, horloges werden afgedaan. Wat shop je nu eigenlijk, in die ene minuut?

 

Wasmiddelen

20170717 109101Als eerste is het gezin Zevenbergen aan de beurt. Dochter Tes zit in het wagentje. Jeroen en Femke lopen erachter. Zij mikken als eerste op de wasmiddelen. Ook het vaatwasmiddel Sun, tandpasta, shampoo en HG-reinigingspoducten komen aan de beurt. En ze pikken ook nog wat M&M’s mee. “Die ene minuut was best lang,”zegt Femke. De kar zit goed vol. Er zit slechts één dubbele Aquafresh-tandpasta in. Ze scoren 331,50 euro.

Zo gaat het nog even door. De meeste winnaars hebben ingezet op de wasmiddelen, de shampoo en de tandpasta en de koffiebonen. Behalve de familie Tan. Zij gaan helemaal de andere kant op met hun wagentje: op naar de vlaaien, de sushi en de stukken kaas. “Ik pak gewoon wat ik lekker vind,” zegt meneer Tan. Zij scoren ‘slechts’ 56,40, maar zijn helemaal blij. Ze amuseren zich kostelijk en lachen wat af deze avond. Nog zo’n vreemde eend in de bijt is een meneer die er als een gek vandoorgaat naar het vlees en de vis. De fotograaf moet opzij springen.  “Wat moet ik met al die wasmiddelen in mijn voorraadkast?,” zegt hij. “”Ik ga lekker een barbecue voor mijn vrienden houden.” De kassa slaat 185 euro aan. “Helemaal netjes,” vindt hij. “Volgende week weer?”

 Eén kar blijkt voor iedereen groot genoeg om in die ene minuut te vullen. Hilarisch is ook de taakverdeling die sommige stellen hadden afgesproken. Zij roepen elkaar tijdens deze minuut toe wat ze moeten doen: “Pak de HG!” “De Andrélon, de Palmolive!”, “Help, ik weet niet meer wat ik moet pakken, zeg het!”, roept iemand.  Ook de kinderen laten van zich horen: “Mijn moeder heeft méér."

 

Verjaardagen

In aanloop naar de opening van de nieuwe Hoogvliet eind juni had de supermarktorganisatie door heel Zoetermeer raamposters verspreid. De massaal opgehangen posters leverden al flink wat reclame op. Het reclamebureau ging vervolgens door de wijken rijden om de winnaars uit te kiezen. Mark licht toe: “Wij doen dit al een jaar of vier bij de opening van sommige filialen. We hopen natuurlijk dat de winnaars op verjaardagen over deze avond en over de Hoogvliet gaan vertellen.”

Dat het één groot festijn was, daar is iedereen het over eens. Blij poseren de winnaars met hun volle karren voor de foto. Met een flinke grijns verlaten ze het pand, uitgezwaaid door Mark en Richard.

En de vakkenvullers? Die zijn nog even flink bezig met het aanvullen van de geplunderde schappen. Richard: "We gaan meteen morgen nieuwe wasmiddelen bestellen, want dat vak is aardig uitgedund!"

 

Tekst Christa van der Hoff

Foto’s Mark Neijssel

-advertenties-

-goede doel-