Lon Oosterbroek van Vis van Lon in de Dorpsstraat gaat klanten gratis haring laten proeven. “Laat de klanten zelf maar oordelen over mijn haring.”Hij toont zich zwaar teleurgesteld over de vernietigende uitslag van de jaarlijkse, 36e AD haringtest. Deze werd vandaag in de krant gepubliceerd.

haring2Het AD oordeelde keihard over de haring van Lon. De Zoetermeerse vishandel scoorde 0 punten en eindigde op de 144e plaats van de in totaal 148 geteste Nederlandse vishandels. Het oordeel over Lon’s Hollandse Nieuwe is niet mals: “Zodra de verpakking open gaat, is duidelijk hoe laat het is. Het meurt. Veel graten en smurrie. Geel, cyclaam en bij de staart zwart verkleurd,” schrijft het AD. Verder meldt de krant ondermeer dat de haring met de handen werd vastgepakt en dat de temperatuur te hoog was. “Bedorven haring wordt niet herkend, maar voor 2 euro per stuk verkocht!” Oosterbroek herkent zich totaal niet in de test. “Dit gaat nergens over. Eén persoon geeft een eindoordeel. De publicist is proever, commentator en rechter in één. Ik vind dat heel apart. Laat de klant maar oordelen.”

Geen tweede kans

AD heeft van 14 tot en met 30 juni vier haringen per adres gekocht. Direct na aankoop meten keurmeesters met een geijkte thermometer de temperatuur in twee haringen. Die mag maximaal 7 graden bedragen. Een laboratorium onderzoekt de haring op bacteriën. De haring wordt ook gekeurd op smaak, geur, kwaliteit van schoonmaken en zoutgehalte. De test is volgens de krant grotendeels een momentopname. De bedrijven uit de top 10 zijn een tweede keer bezocht. Vishandel Simonis aan de Visafslagweg in Den Haag scoorde een derde plaats. De slechtst scorende bedrijven kregen geen tweede kans. Zij mochten in de krant wel commentaar leveren op de uitslag.

Tekst: Christa van der Hoff

 

-advertenties-

-goede doel-