DSC 0125Surinaamse gerechten, Argentijnse steaks en nog veel meer Zuidamerikaanse happen. De kaart van het vrijdag geopende restaurant Soso is zeer divers. Ook zijn er Braziliaanse cocktails. En natuurlijk is er Fernandes limonade: dat is hét frisdrankmerk van Suriname.

Surinaamse Pom met rijst kost 11 euro, crispy porkbelly uit de houtskooloven doet 12,50 euro en een 400 grams T-bone steak staat voor 19,50 euro op de kaart. Een typisch Surinaamse saoto soep kost 3,50 euro. Het restaurant is een verfrissende, originele aanvulling in de Zoetermeerse restaurantscene. Soso is het tweede restaurant dat nu open is in Cadenza, het nieuw aangebouwde stuk Stadshart.

De kleurige Surinaamse schaafijskar creëert een tropische sfeer. De tropische warmte wordt echter vooral aangebracht door eigenaresse Brigitta Kraal. Zij is van Surinaaams-Javaanse komaf, echtgenoot Patrick is half Javaans. “SoSo staat voor onvoorwaardelijke liefde, voor onvoorwaardelijk lekker eten en drinken,” vertelt Brigitta.

Het echtpaar heeft drie koks ingehuurd die in een mooie open keuken hard bezig zijn met het uitserveren van de saoto. In tegenstelling tot de andere restaurants in Cadenza, is SoSo geen onderdeel van een keten. SoSo kan echter wel het begin worden van een mini- keten. “Als het gaat lopen, wil ik er nog drie Soso’s bij,” zegt de ambitieuze Brigitta.  Er kan overigens ook eten worden afgehaald.

DSC 0124  DSC 0145 

Planten

Het interieur van Soso is modern en weerspiegelt de botanische trend van dit moment: afbeeldingen van planten op de muren en veel groene (hang-)planten in de zaak. De muren zijn van cement, de honderd stoelen in een warme bruintint en de vloer is van hout.

Het was een drukte van belang tijdens de opening, vrijdagmiddag 21 juli. Tal van famileleden en kennissen stroomden toe, beladen met prachtige bossen bloemen. De meiden van Moves, een Haagse hiphop- en streetdance dansschool, voerden hippe dansen op onder een stralende blauwe hemel.

Een week eerder opende de culinaire pizzeria Woodstone de deuren. Mede-eigenaar Oscar Vos, die zijn nieuwe concurrent ook een grote bos bloemen kwam brengen, is tevreden over zijn eerste week: “Dagelijks mochten we zo’n 80 gasten verwelkomen.” Brigitta Kraal, vol overtuiging: “Samen gaan er een flitsend plein van maken. We gaan knallen, we gaan het plein op de kaart zetten!”

DSC 0167  DSC 0184 

Dorpsstraat

Brigitta en haar man Patrick runnen al vijf jaar Mijn Restaurant in de Dorpsstraat. Dit restaurant, dat een keurige 7,5 scoort op de toonaangevende recensiesite Iens, staat te koop omdat het echtpaar zich wil concentreren op hun droom: SoSo. Dit is nu al het tweede restaurant dat uit de Dorpsstraat vertrekt. Over een paar maanden verdwijnt daar ook La Cubanita. Ook La Cubanita gaat door in Cadenza.

Tekst: Christa van der Hoff

Foto’s Anas Kattan

 Video: Fred Wolters

-advertenties-

-goede doel-