Zuliani

Een van de leukste dingen om in de zomer te doen? Een ijsje eten! De Nederlander eet zo’n acht liter ijs per jaar. Amerikanen zijn echte kampioenen met 25 liter per jaar. Hoe is het ijs in Zoetermeer? Vandaag de derde aflevering van onze ijstest: Zuliani’s.

Zoetermeer telt zes ijssalons: Luciano (Stadshart), Zinn (Meerzicht, Rokkeveen en Oosterheem), Lekkers (ofwel de IJsmeisjes in de Dorpsstraat) en Zuliani’s (Dorpsstraat). De tests en de interviews leest u op Zoetermeer Actief.

Zuliani's: ijs met een hoge dooreetfactor

Prijs per bolletje: 1,30 euro; twee bollen 2,50; drie bollen 3,50, vier bollen 4,50. Slagroom 0,50; luxe hoorntje met spikkels 0,30. Ook glutenvrije hoorntjes. Spaarkaart voor gratis ijs.

Ultravriendelijk

We worden geholpen door ultravriendelijk personeel. Een klant bestelt voor haar zoontje een ijsje met een glutenvrij hoorntje en dat hebben ze hier. Op de toonbank staan snoetenpoetsers voor de knoeiers onder ons. De bakken ijs zien er gelikt uit. Er liggen ingrediënten uit het desbetreffende ijs op. Zover als in Italië, waar ze de bakken hoog opstapelen met de meest waanzinnige versieringen, gaan ze in Nederland nog niet. Hemelsblauw is de huiskleur van Zuliani’s. Het ijs wordt  verpakt in blauwe bekertjes met een transparant bol dekseltje. Alles wordt in een bijpassend hemelsblauw tasje gedaan.

DSC 2950 copyFors formaat

Het eerste wat opvalt, is dat de bollen van een fors formaat zijn: Zuliani’s houdt niet van zuinig. De hoorntjes zijn de beste die we tot dusver proefden; supervers en neutraal van smaak. Daardoor komt de smaak van het ijs goed tot zijn recht. We starten met een bol vanilleroomijs. Het ijs is zacht en glad, heeft een mooie witte kleur en is doordrenkt met vanillesmaak. Iets te opdringerig naar onze smaak. Het aardbeienijs heeft een mooie kleur rose. Het is fris, de zuurgraad iets aan de hoge kant maar de textuur is prima. In het ijs zijn minuscule stukjes aardbei verwerkt, die duidelijk proefbaar zijn. Zuliani zal later vertellen alleen verse vruchten en geen siropen te gebruiken in zijn ijs. Het meest enthousiast zijn we over het pistache-ijs. Dit heeft een mooie, zachtgroene kleur. Er zitten hele stukken pistachenootjes in en ook de pistachesmaak zit er prima in. Het is fluweelzacht en gevaarlijk: je blijft ervan eten. Dit ijs ervaren we als wat minder zoet dan de rest. Wij vinden dat een pluspunt, iemand anders wellicht niet. Tot slot beginnen we aan de bol tiramisu-ijs, geïnspireerd op het nog steeds zo populaire, gelijknamige Italiaanse toetje. In de bak liggen de lange vingers, een onmisbaar ingrediënt, er bovenop. Het is zoet, de goede koffiesmaak met een flinke vanille-ondertoon bevalt goed. Ook is het ijs licht zurig, wat het weer wat opfrist. Dit ijs smaakt nog romiger dan het vanille-ijs. Zeer tevreden beëindigen we deze proeverij. Het ijs van Zuliani’s heeft een hoge dooreetfactor.

Uitleg test

De test is uitgevoerd door Christa van der Hoff, voormalig culinair recensent van AD/Haagsche Courant en nu culinair journalist bij Zoetermeer Actief. Het ijs werd voordat het interview werd gehouden anoniem gekocht en afgerekend. De test is een persoonlijke impressie en weerspiegelt niet per definitie de mening van de hoofdredactie. Er werden steeds vier bolletjes gekocht. Twee smaken die door de tijden heen altijd populair zijn gebleven, vanille en aardbei, en twee ‘extreme’ smaken. Die laatste zijn bij elke ijssalon anders, omdat we hebben gekeken naar specialiteiten. Gelet is op de kleur, de smaak en de textuur van het ijs. Ook de kwaliteit van het hoorntje is op de proef gesteld.

 

Tekst: Christa van der Hoff

 Alle Zomerijs artikelen: Zomerijs 2017, lees hier ook ons interview met Stefano Zuliani

-advertenties-

-goede doel-