CKC 7321

Het Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC) aan de Leidsewallen wordt verbouwd. De belangrijkste reden is, dat er straks ook onderdak is voor amateurtheatergezelschappen. De grootste aanpassing is de verbouwing van de entree. Maar ook de theaterzaal wordt verbouwd. Eind dit jaar moet de verbouwing klaar zijn. Voorjaar 2018 volgt de officiële opening.

Zoetermeer Actief interviewde Susan Langeveld (45), sinds 1,5 jaar directeur van het CKC. Rob Jungschlager, facilitair manager, staat haar bij tijdens de verbouwing.

Waarom wordt er verbouwd?

“Het gebouw biedt onderdak aan cultuureducatie en amateurkunst, en dat aan alle kunstdisciplines. De organisatie ontwikkelt zich. Onze ambitie is cultuureducatie uit te breiden, ook naar het voortgezet onderwijs en in de toekomst wellicht ook naar het hoger onderwijs. De functie van het CKC wordt steeds meer die van een kenniscentrum en verbinder voor cultuureducatie en amateurkunst. Aanleiding voor de verbouwing is het bieden van ruimte aan amateurtheatergezelschappen. We willen gebouw en ruimtes meer flexibel maken en daardoor optimaal gebruiken. Ook wordt de ventilatie van leslokalen verbeterd en komt er klimaatbeheersing.

Maar het meest in het oog springend is dat de entree helemaal gaat veranderen. De receptie komt op een andere plek en de horeca gaat weg bij de entree. Straks is er geen gedrang meer bij de entree bij een voorstelling in de theaterzaal. Ook de leslokalen worden beter toegankelijk."

SAM 2993  SAM 2994 

Hoe gaat de verbouwing van de theaterzaal?

Ook de grote theaterzaal wordt verbouwd. Er komt een balkon met twee rijen zitplaatsen. Geluid en regie krijgen er een vaste plaats. Het toneel wordt een stuk naar voren geplaatst, zodat je achter het toneel om kunt lopen. Ook op de andere verdiepingen staat van alles te gebeuren. In de parkeergarage wordt een berging gebouwd. Daardoor kunnen materialen ook vanuit de kelder van het gebouw worden opgeslagen. Op de eerste etage worden leslokalen en bergingen veranderd, waardoor er meer lokaalruimte ontstaat.  Op de tweede etage wordt het atrium (de centrale open ruimte) aangepast en worden de gangen om het atrium veranderd, zodat de toegang tot de leslokalen niet meer via het atrium hoeft. De kantoorruimtes worden samengevoegd waarmee flexibele werkplekken ontstaan.

Hoe zit het met de opslag van rekwisieten en van instrumenten?

“Het wordt mogelijk om rekwisieten ook elders, buiten het CKC, op te slaan.”

Hoe zit het met de overlast?

Susan Langeveld 3511“Er is van tevoren met de partners die het gebouw gebruiken en met de buurt gecommuniceerd. Er zijn nog geen klachten binnengekomen.”

Het gerucht gaat dat er na deze verbouwing nog een verbouwing nodig is. Is dat waar?

“Het gebouw was voor de verbouwing soms al vol, maar dat komt vooral door de manier waarop het gebouw werd gebruikt. Door ruimtes flexibeler te maken, kan er beter gebruik worden gemaakt van dezelfde ruimte door verschillende groepen gebruikers. Ook wordt er naar de planning gekeken. Zo is bijvoorbeeld de woensdagmiddag en de zaterdagochtend druk, maar is er op de zaterdagmiddag nog ruimte beschikbaar. Als deze grote verbouwing achter de rug is, hoeft er voorlopig niet meer te worden verbouwd.”

Wat gaat de omgeving van de verbouwing merken?

We starten het nieuwe seizoen terwijl nog niet alle bouwactiviteiten zijn afgerond. Zo krijgt het gebied met de nieuwe receptie en de horeca een tijdelijke inrichting. De werkzaamheden worden verder zoveel mogelijk per verdieping uitgevoerd.”

Is er na de verbouwing nog ruimte voor nieuwe partners?

“Jazeker. Maar we kijken wel naar wat nieuwe partners kunnen toevoegen aan het reeds bestaande aanbod in Zoetermeer.”

 

Tekst  Alexander Pil

 Foto’s Alexander Pil en pr CKC

   

  

-advertenties-

-goede doel-