20170817 109948Stichting Fotografica Zoetermeer ontving onlangs uit een oude nalatenschap van de heer Van Andel uit Den Haag een originele Franse atelier camera. "Het is een uniek stuk, uit 1880", vertelt Jos Otterloo, voorzitter van de stichting. "We gaan de camera weer helemaal opknappen en hopen dat we hem weer werkend krijgen!".

20170817 109946Stichting Fotografica houdt zich al jaren bezig met analoge fotografie en krijgt geregeld donaties van partijen oude camera's. De familie van Andel uit Den Haag had een oude garage vól met foto-apparatuur staan. "Als je alles leeg haalt en schoon achter laat mag je het houden", aldus de familie. Jos kan moeilijk nee zeggen op zo'n aanbod, al wist hij niet of er wat bruikbaars tussen zou zitten. De hele garage werd leeg gehaald en alle spullen werden mee genomen naar de locatie van het Fotografica Museum, aan de van Aalstlaan 24. Bij het uitpakken en schoonmaken van de spullen viel op dat er grote stukken hout bij zaten, waarop bij een van de vrijwilligers begon een lichtje te branden: "Het waren allemaal losse stukken, maar toen we die bij elkaar gepuzzeld hadden ontstond een complete antieke studio camera uit 1880, van Franse makelij!"

Intussen is er al ruim 250 uur aan herstelwerkzaamheden in de restauratie gaan zitten. Opmerkelijk is dat zelfs de kwetsbare glasplaat nog geheel intact was. Bij de restauratie werd nauwlettend gekeken naar soortgelijke camera's, om alles weer zo authentiek mogelijk te herstellen. De Franse camera staat nu te pronken bij Museum Fotografica, wie hem wil bezichtigen kan een afspraak maken via:

 

Exposities en projecten

Museum Fotografica richt zich vooral op exposities en projecten. Wie het museum wil bezoeken kan het beste even contact opnemen voor de openingstijden. Een volgende expositie waar de vrijwilligers druk mee bezig zijn is een expositie over het in beeld brengen van race auto's door de geschiedenis heen. De race auto's komen hierbij in beeld via oude analoge camera's. In de zomer van 2018 volgt een grote tentoonstelling in Zutphen bij World Press Photo.

De vrijwilligers, de stichting telt zo'n 50 leden, houden zich vooral bezig met het restaureren van oude camera's en het uitoefenen van de kunst van het analoog fotograferen. In Museum Fotografica is een hele kamer ingericht als doka, waar belichte films ontwikkeld en afgedrukt kunnen worden.

 

-advertenties-

-goede doel-