170820 inhijsen liggers station BleizoHet werk aan de liggers is voor het nieuwe station Lansingerland is succesvol afgerond. De A12 was afgelopen weekend in zijn geheel hiervoor afgesloten. Er zijn 31 liggers van 61 meter met een totaal gewicht van 5,5 miljoen kilo over de A12 gehesen.

De liggers vormen de basis van een viaduct dat over de A12 gaat. Een zo’n ligger staat gelijk aan 35 olifanten, als je uitgaat van een gemiddeld gewicht van 5.000 kilo per olifant. Overigens is dit nog niet alles. Er komt nog het nodige aan gewicht bij. Er komt nog een laag beton overheen, zodat er één massief blok ontstaat. Daarna komt er nog een laag voor de bestrating bij en worden er ook nog bomen en hekwerken toegevoegd.

 

Veel belangstelling

170820 vervoer liggers station BleizoMeer dan 1.000 mensen zijn komen kijken naar het plaatsen van de liggers op een speciaal uitzichtpunt. Dit weekend werden de liggers de A12 opgereden en door bouwkranen op het viaduct geplaatst. Dag en nacht is men bezig geweest. De A12 mag niet zomaar gesloten worden, laat staan aan beide kanten. Er werd zo hard mogelijk doorgewerkt om de afsluiting zo kort mogelijk te laten duren.

Het brugdek wordt opgebouwd door meerdere liggers naast elkaar te plaatsen. De liggers worden onderling verbonden door middel van een druklaag. Dit systeem is ontwikkeld voor bruggen met een overspanning van 20 tot 60 meter en is uitermate geschikt voor verkeers- en spoorbruggen. Projectmanager Dennis Dierikx vertelt: “Met 61 meter zijn de liggers van het viaduct de grenzen van wat kan op dit moment. Misschien kan het in de toekomst langer gemaakt worden, maar nu is dit de grens.”

De liggers zijn extra lang omdat in de middenberm geen middensteunpunt mocht komen. De hoofdoverspanning moest dus in een keer worden ontworpen. Er wordt rekening gehouden met een mogelijke verbreding van de rijkssnelweg. De liggers van het viaduct zijn zo gemaakt dat er straks een tram overheen kan. Het is uniek in Nederland.

Men is al vanaf 2011 bezig met het ontwerp. Het ontwerp begon eenvoudig, en werd steeds gedetailleerder, tot uiteindelijk de constructieberekeningen gedaan werden. Hierbij is letterlijk voor elk boutje en moertje doorgerekend of het past, of het sterk genoeg is. Het viaduct is onderhevig aan veel beweging vanwege de trams die er overheen gaan, dus is er zeer nauwkeurig rekening gehouden met ieder element, hoe klein ook.

De liggers waren al een voor een naar het opslagterrein in de buurt van de bouwlocatie gebracht. Zie timelapse hoe de liggers van de fabriek getransporteerd zijn: 

Film: Youtube Station Lansingerland-Zoetermeer

Tekst: Shirley Weemeijer

-advertenties-

-goede doel-