opendag1Op zoek naar leuke sociale contacten? Of juist op zoek naar verdieping? Die kans biedt de stichting CKC & partners(Centrum voor Kunst en Cultuur) aan de Leidsewallen speciaal aan 55+-ers. Duur hoeft het niet te zijn. Er zijn al kennismakingscursussen voor zo’n twee tientjes per vijf lessen.

Op de groots opgezette gratis Open Dag, die komende zaterdag in en om het gebouw tussen 11.00 en 16.00 uur wordt gehouden, zijn voorproefjes te zien van lessen die CKC & partners geeft. Iedereen kan zich die dag ook inschrijven voor een van de 180 gratis proeflessen of open repetities, die  CKC & partners de komende drie weken gaat verzorgen. Wie er zaterdag niet bij kan zijn, kan zich opgeven via de website ( www.ckc-zoetermeer/proeflessen).

Even terug naar de vijftigplussers, een groep die vaak over veel vrije tijd beschikt en vaak ook wat meer te besteden heeft. Omdat de kinderen het huis uit zijn bijvoorbeeld. Een groep ook, die gezien de vergrijzing steeds groter wordt en daardoor interessant is voor culturele instellingen zoals het CKC.  Yolanda Snellaars van de afdeling marketing en communicatie vertelt: “Wij zijn aan het onderzoeken wat 55+-ers willen en welke drempels we voor ze moeten wegnemen. Overigens is het niet één homogene groep. Waar een 75+-er zich wat eerder aanmeldt voor een koor vanwege de sociale contacten, voelt een zestiger zich voor wat verdieping eerder aangetrokken tot een cursus kunstgeschiedenis.” Er worden nu alvast speciale kennismakingscursussen voor senioren aangeboden: beelden maken, schilderen, improvisatietheater, dans en zang. Drie lessen kosten 21,80 euro.

 

Pubers

Een andere doelgroep waar het CKC meer aandacht aan geeft zijn juist de jongeren in de middelbare schoolleeftijd. Snellaars: “Dit is best een lastige groep om te bereiken. Bespelen kinderen in de basisschoolleeftijd nog een muziekinstrument, in de puberteit liggen er andere verleidingen zoals uitgaan op de loer. Met ons Digital Art Lab (er is dit jaar op de Open Dag voor het eerst een Digiplein) hopen we juist die jongeren te verleiden.”

 

Meer, langer, vaker

Het motto van het culturele centrum is de laatste jaren: meer, langer en vaker. Snellaars licht toe: “We hebben een groter aanbod aan cursussen, de openingstijden zijn verruimd. Veel cursussen worden ook in de avonduren en zelfs op zondag gegeven. En mensen kunnen op elk moment van het jaar instromen. Zij betalen dan het cursusbedrag naar rato. Een uitzondering geldt voor de theaterproducties. Daar is later instromen lastig.”

digiplein digital art lab  senior 

Verhalen vertellen

Natuurlijk worden er dit jaar naast vertrouwde lessen als schilderen en muziekles ook nieuwe cursussen gegeven. Snellaars geeft een voorbeeld: “We gaan cursussen verhalen vertellen, story telling, geven. Zowel eenmalige workshops  als een basiscursus verhalen vertellen als een workshop kerstverhalen vertellen.” Storytelling is echt een trend. Het steekt overal de kop op. Er worden avondjes storytelling in bijvoorbeeld buurttuinen georganiseerd of bij mensen thuis. En ook bedrijven laten hun missie optekenen in de vorm van een verhaal. Belangrijk is tot slot dat Circus Nevermind nu onderdak heeft bij CKC & partners: Een overzicht van alle activiteiten is terug te vinden in de brochure van CKC & partners die deze week op de mat valt bij ruim 56.000 huishoudens in Zoetermeer.

Overigens is de ZoetermeerPas, een kortingspas voor mensen met een laag inkomen, ook geldig bij CKC & partners.

Tekst Christa van der Hoff

Foto’s CKC

-advertenties-

-goede doel-