Zoetermeer scoort de 23e plaats op de geluksladder van de 50 grootste Nederlandse gemeenten. Dit blijkt uit de nieuwste Atlas voor gemeenten 2017. Burgemeester Charlie Aptroot maakte de uitkomsten gisteren bekend.
In de Atlas voor gemeenten worden jaarlijks de 50 grootste Nederlandse gemeenten op 50 punten met elkaar vergeleken. De Atlas werkt dit uit naar ranglijsten. De plek op de geluksladder is het resultaat van de 50 punten.
Opvallend is de relatief lage score als het gaat om hoe aantrekkelijk mensen het vinden om in Zoetermeer te wonen. Onze stad staat op een 27e plek. Uit de Omnibusenquête, die jaarlijks door de gemeente wordt gehouden, bleek juist dat Zoetermeerders hun stad een riante 8 geven. De burgemeester licht toe: “Het verschil komt omdat er in korte tijd veel is veranderd. De Atlas heeft het over een klein aanbod op culinair gebied. Dat zijn we echter hard aan het inhalen (denk aan de nieuwe restaurants in Cadenza, redactie). Ook heeft de Atlas het over een klein cultureel aanbod. Ook daar maken we een inhaalslag. We krijgen bijvoorbeeld een nieuw Stadsmuseum, er komt een Game Museum (in de oude V&D, redactie) en er zijn vernieuwingen aan en in het Stadstheater. Helaas kunnen we niets doen aan het relatief lage aantal vooroorlogse woningen.”
Veiligheid
Zoetermeer is op het gebied van veiligheid gestegen van een 37e plaats in 2011 naar een 15e plaats in 2016. “Dat zie ik als een compliment naar onze gemeente,” zegt de burgervader trots. “We hebben veel actieve inwoners. Er is een groot aantal Whatsapp-groepen voor buurtpreventie. Hierdoor worden veel daders op heterdaad betrapt.” De burgemeester verklapte ook dat er een subsidie-actie voor beter hang- en sluitwerk en voor betere verlichting op stapel staat.
Werk en bijstand
Op het gebied van werkgelegenheid en werkloosheid staat Zoetermeer op de 21e plaats. Slechts vier procent van de mensen, die kunnen werken zit in de bijstand. De werkeloosheid is het afgelopen jaar gedaald met 1400 personen tot 6562 personen. Het aantal banen in 2016 is ten opzichte van het jaar ervoor met twee procent toegenomen. Dit komt onder meer door de komst van de bedrijven Teleperformance, Bourgonje Beeld en Geluid, Cosinta en Rexel.
Opvallend is dat ongeveer de helft van de werkende inwoners van Zoetermeer niet in Zoetermeer werkt.
Bedrijven
In 2016 waren er minder faillissementen dan in 2015. In 2016 waren er 22, tegenover 54 in 2015. In de loop van 2015 kwamen er 536 bedrijven bij. Aan het begin van 2016 telde de stad 8780 bedrijven.