Maar liefst 19 Zoetermeerse organisaties hebben op de openingsdag van de week van de alfabetisering, maandag 4 september, de intentieverklaring Taakakkoord Zoetermeer ondertekend. Het Taalakkoord beschrijft hoe de aanpak van laaggeletterdheid en bevordering van lezen en schrijven vorm krijgt.
Onder de organisaties de meewerken waren niet alleen alle taalhuispartners maar ook grote Zoetermeerse werkgevers zoals Gemeente Zoetermeer, Vierstroom Thuiszorg, De Drie Ballonnen en het LangeLand ziekenhuis.
Nu er een intentieverklaring ligt zal de komende maanden worden gewerkt aan het definitieve Taalakkoord. Elke organisatie geeft daarbij aan op welke manier wordt bijgedragen aan het voorkomen en/of bestrijden van laaggeletterdheid.
Basisvaardigheden
Iedereen heeft basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden) nodig om zich te kunnen redden in de maatschappij. Er wordt een steeds groter beroep gedaan op zelfredzaamheid en dit kan alleen als je in staat bent (digitaal) te communiceren met elkaar en de overheid. Beheersing van de basisvaardigheden is hiervoor een vereiste.
De regie voor de totstandkoming van het Taalakkoord is in handen van het Taalhuis Zoetermeer. Het Taalhuis is gevestigd in de Hoofdbibliotheek en is opgericht door de gemeente, Stichting Lezen & Schrijven en de Bibliotheek.
Organisaties die een bijdrage willen leveren aan de bestrijding van laaggeletterdheid en zich willen aansluiten bij het Taalakkoord kunnen contact opnemen met Yvonne Polman, coördinator Taalhuis a.i. (