DSC 3582Deze week is het de Week van de Eenzaamheid. In Zoetermeer voelden in 2016 meer mensen zich ‘zeer eenzaam’ dan in 2012: 8,6% tegenover 6%. Zoetermeer Actief presenteert een drieluik over eenzaamheid. Vandaag deel 3. Bent u eenzaam of kent u iemand die eenzaam is? Dit kunt u doen!

Ga iets ondernemen. Ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen, of een cursus. Of meldt u aan bij Zilverlijn (0800-1325, gratis).  Een goed getrainde vrijwilliger belt u voor een uitgebreid gesprek. Dit is gratis. Door iets te ondernemen kunt u bestaande patronen doorbreken. U kunt nieuwe mensen leren kennen of bestaande contacten versterken. Er zijn veel organisaties die activiteiten, cursussen, een luisterend oor en ontmoetingsplekken aanbieden. Kijk hiervoor op www.eenzaam.nl

Heeft u geen internet of wilt u graag persoonlijk iemand spreken die samen met u gaat kijken wat er aan uw eenzaamheid gedaan kan worden in de wijk waar u woont? Bel dan de sociaal makelaar. Haar diensten zijn helemaal gratis. Hier volgen de namen en telefoonnummers.

Sociaal makelaars in Zoetermeer (Palet Welzijn):

Nicole Roelen (Dorp, Driemanspolder, Palenstein en Stadshart) 088-0234241

Diana van der Sluis (Seghwaert en Noordhove) 088 – 0234244

Odette Haasnoot (Rokkeveen) 088 0234245

Christa Tas (Oosterheem) 088 – 0234246

Simone Wijga (Buytenwegh de Leyens) 088 – 0234243

Sabine Wendling (Meerzicht) 088 - 0234242

 

Sabine Wendling: “Zorg ervoor dat je niet eenzaam wordt”

DSC 3584Sabine is een van de zes sociale makelaars die welzijnsorganisatie Palet Welzijn in juni van dit jaar in het leven heeft geroepen. Zij zet zich in voor de wijk Meerzicht. De sociale makelaars geven aan bijvoorbeeld eenzame ouderen advies op maat. Sabine vertelt: “Wij gaan met mensen in gesprek om te kijken welke mogelijkheden en kansen bij hun leefsituatie passen. Wij vragen: “Waar krijgt u energie van? Welke interesses, talenten en ambities heeft u?” Samen met de mensen zoeken we naar een passende activiteit of andere invulling van de dag.” De sociaal makelaars zetten zelf ook activiteiten op. Ze bedenken ze en zorgen ervoor dat ze er komen. Ook bouwen ze aan sociale netwerken. Alle huisartsen in Zoetermeer hebben een brief ontvangen over de sociaal makelaars, zodat zij hun patiënten kunnen doorverwijzen.

 

Eenzaamheid vóór zijn

De sociaal makelaars willen eenzaamheid ook voorkomen. Zij vinden preventie heel belangrijk. Sabine licht toe: “Door het wegvallen van je partner of van familieleden en vrienden kan je sociale netwerk heel klein worden. Bij het ouder worden zie je dat echtparen steeds meer op elkaar aangewezen zijn. Dat is van de ene kant natuurlijk erg gezellig, maar het is wel gevaarlijk. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld door het beoefenen van een hobby of door het doen van vrijwilligerswerk je sociale netwerk in stand houdt. Door vrijwilligerswerk ben je nooit alleen. Door iets te doen voor een ander, help je ook jezelf. Of ga naar een inloopcentrum. Dat is er echt niet alleen voor zielige, eenzame oudjes. En kom je de deur niet meer uit, probeer dan toch ieder dag een klein boodschapje te doen.”

 

De wijkhuiskamer: een oase van ontmoeting in de wijk

Het ziet er uit als een grote huiskamer: het is gezellig in de wijkhuiskamer van Meerzicht, aan de Albrandswaard 1. Rond tafeltjes zitten vooral ouderen met elkaar te praten en koffie te drinken. Er is zelfs een miniwinkeltje waar vooral veel zakken snoep te koop zijn. ’s Avonds kan er ook voor een gering bedrag gegeten worden. Per 1 oktober start dit proefproject voor Zoetermeer officieel. Als het een succes wordt, openen er meer van dit soort wijkhuiskamers. Sociaal makelaar voor Meerzicht Sabine Wendling vertelt: “De wijkhuiskamer is dagelijks van 9.00 tot 19.00 open. Het is een laagdrempelig inloopcentrum voor ouderen. Hoe oud moet je zijn? Wij geven geen leeftijd.” Mensen kunnen er een spelletje doen of een een cursus volgen, bijvoorbeeld een yogacursus voor 60-ers, een cursus sieraden maken of de cursus Ageless Grace. Dat is het doen van lichamelijke oefeningen met muziek en op een stoel. Er kunnen eerst twee proeflessen genomen worden. Er zijn al zeventien deelnemers. Mensen kunnen in de huiskamer ook als vrijwilliger aan de slag, bijvoorbeeld in de keuken of door het geven van een workshop of cursus. Contacten gegarandeerd! Er is bovendien een professional aanwezig, die een luisterend oor biedt, tips voor activiteiten geeft en desgewenst doorverwijst naar andere hulpverleners.

Teksten Christa van der Hoff

Foto's: Wijkhuiskamer in Meerzicht

Lees hier onze andere verhalen over eenzaamheid: www.zoetermeeractief.nl//tag/eenzaam 

Zie ook www.eenzaam.nl

-advertenties-

-goede doel-