De Zoetermeerse gemeenteraad stemt maandag over het plan van het college waarin de besteding van de ‘Klijnsma-gelden’ wordt geregeld. Geld dat staatssecretaris Jette Klijnsma beschikbaar stelt voor bestrijding van armoede onder kinderen. Hoe zouden onze lezers dat geld willen besteden?

klijnsma

Dat het onderwerp leeft, blijkt wel uit de cijfers: maar liefst 25.000 lezers zagen de lezersvraag op Facebook. Hoe zat het ook al weer met kinderarmoede? In 2014 leefden in Nederland meer dan 400 duizend kinderen in een huishouden met een laag inkomen. Dat is 1 op de 9 kinderen. Veel van hen hebben geen warme winterjas en geen goede fiets, ze kunnen niet op muziek- of sportles door geldproblemen of kunnen hun verjaardag niet vieren. Om daar iets te doen, stelde staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2016 100 miljoen euro beschikbaar. Geld dat is bedoeld voor voorzieningen in natura: geen contant geld maar dingen als een abonnement voor een sportclub, een fiets, schoolspullen of een verjaardagsfeestje.

Ideeën uit de stad

Zoetermeer telt meer kinderen in armoede dan andere steden: 1 op de 8 kinderen groeit hier op in armoede. Het Zoetermeerse college wil met de Klijnsma-gelden een extra impuls geven aan het bestaande beleid. Dat zou ruimte moeten bieden voor nieuwe initiatieven. Het college wil een deel van het geld (316.000 euro) besteden aan een vollediger basispakket met voorzieningen als een kindpas, een individueel maatwerkbudget en “brede en toegankelijke voorzieningen”. Daarnaast trekt het college € 120.000 uit voor “het ondersteunen en bijdragen aan een rustige, veilige omgeving voor een goede ontwikkeling van kinderen”. Daaronder valt bijvoorbeeld het “signaleren van armoede door schoolmaatschappelijk werk en een innovatiebudget voor ideeën uit de stad”.

Sport en cultuur

Er is in Zoetermeer dus bijna een half miljoen euro beschikbaar voor de bestrijding van kinderarmoede. Onze lezers weten wel waar ze dit aan kan worden besteed. Mireille wil graag geld voor verjaardagpakketten voor kinderen. “Niets is zo erg als je niemand kan uitnodigen op je verjaardag, omdat er geen geld is voor een glaasje limonade en een schaaltje chips op tafel. Voor deze kids graag een pakket met bijv. een lekkere cake, wat frisdrank/limonade, zoutjes/nootjes en een pak koffie en thee.” Nathalie ziet een andere bestedingsmogelijkheid: “Als ik bij ons zelf kijk denk ik toch aan extra sport/cultuur bijdrage. Zelfs met alle bonnen betaal ik nog aardig wat voor de musicallessen.”

kinderarmoede

Voorlichting

Kim zou graag een compensatie voor de aanschaf van de ID-kaarten willen. “Het is verplicht die te hebben, maar het kost klauwen met geld”. Yvette ziet meer in voorlichting van ouders. “Het rijk en gemeentes zorgen al voor redelijk wat voorzieningen voor kinderen; Kindgebonden budget, kinderbijslag, veel extra’s door de Zoetermeerpas. Waarom komt dat geld niet bij de kids terecht? “ “Nu hebben ouders geen idee van die voorzieningen,” vult Brenda aan. “En je wordt zo vaak doorverwezen dat je het maar opgeeft.”

 

School

Ook de schoolkosten zijn een heikel punt. Natalie: “Mijn kinderen zitten nu alle twee op het voortgezet onderwijs en bij mijn dochter op school is het schoolgeld al meer dan 200 euro En dan is er nog de (vrijwillige) ouderbijdrage. Maar als mijn dochter mee wil doen met naschoolse activiteiten moet ik dat ook betalen. Soms is dat zelfs 200 euro. Daar kan ik de bonnen helaas niet voor gebruiken dus mijn dochter kan dan ook gewoon niet meedoen aan deze activiteiten.”

Ben is het met Natalie eens. Hij stelt voor een bijdrage te geven aan scholen zodat “alle kinderen aan alle activiteiten kunnen deelnemen. Schoolreisjes, schoolkampen, kennismakingsweken bij het voortgezet onderwijs, laptops of iPads aanschaffen als die op scholen gebruikelijk zijn in het onderwijs. In elk geval aan zaken die voorkomen dat kinderen gestigmatiseerd worden, omdat hun ouders de gevraagde bijdragen niet kunnen opbrengen of de gewenste school/hulpmiddelen niet kunnen financieren.”

Onze lezers weten dus goed waar het geld aan moet worden besteed. Het is nu aan de gemeenteraad om hier maandag een wijs besluit over te nemen.

-advertenties-

-goede doel-