Aandacht voor de (inter)nationale Coming Out Dag blijft belangrijk, aldus wethouder Isabelle Vugs. Zoetermeer hees als Regenbooggemeente op deze dag, 11 oktober, weer de Regenboogvlag op het stadhuis om aandacht te vragen voor acceptatie van wie je bent, ongeacht je seksuele oriëntatie en genderidentiteit.
Woensdagmorgen vond een ontbijt plaats op het Stadhuis. Isabelle Vugs heette inwoners en deelnemers uit zorg, welzijn en politie welkom. Het doel was om kennis te delen en elkaar van tips te voorzien om het thema bespreekbaar te maken. Na afloop heeft de wethouder de Regenboogvlag gehesen. Isabelle: "Mensen denken wel eens, is het nog nodig om stil te staan bij Coming Out dag? Is het niet een keer klaar? Nee! Ik zie juist dat steeds meer organisaties het belang ervan inzien dat alle inwoners zichzelf kunnen en mogen zijn. En zich geaccepteerd voelen. En vanmorgen was een jongere uit de jongerengroep Diversity aanwezig bij het ontbijt. Hij vertelde dat bijna 50% van de LHBTi+-jongeren kampt met suïcidale gedachten. Dus ja, Coming Out dag is nog altijd nodig!"
In 2012 was Zoetermeer al koploper op het gebied van lhbt acceptatie, nu zijn er 48 Regenbooggemeenten in Nederland. Isabelle Vugs: "Het is afschuwelijk als je niet meer kunt zijn wie je bent. Ons bereikte het verhaal van een vrouw die, in Zoetermeer, uit haar protestants christelijke geloofsgemeenschap werd gezet omdat haar dochter lesbisch was. Als wethouder kan je dan niets anders dan troost en steun bieden. Maar ook aandacht vragen voor deze groep mensen én zelf het goede voorbeeld geven!".
In het beleid van de gemeente wordt extra aandacht besteed aan emancipatie van de groep lhbt (lesbisch, homo, bi- en transseksuelen). Zo werd er onlangs een workshop gehouden voor medewerkers van wzi/wmo om hen bewust te maken van de problematiek waar bijvoorbeeld transgenders mee te maken krijgen.