IMGP9738Onlangs hebben de molenmakers van Verbij Hoogmade BV een lange schoor van molen De Hoop vervangen. De lange schoren maken deel uit van het staartwerk van de molen en dit staartwerk wordt gebruikt om de molen op de wind te zetten. Dus zonder schoren geen draaiende molen.

Enige tijd geleden was bij inspectie gebleken dat met name het bovenste stuk van de schoor in slechte staat was, maar ook op andere plekken had houtrot toegeslagen. In een eerder stadium was de schoor al eens gerepareerd, maar nu was vervangen de enige optie.

De nieuwe schoor is in de werkplaats van de molenmaker klaargemaakt en een aantal keren geschilderd. Na het verwijderen van de oude schoor is de nieuwe exact op lengte gemaakt en voorzien van de nodige kepen voor bevestiging. Op een lange trailer is de schoor naar de molen gebracht en met de kraan op de vrachtwagen gemonteerd. De komende dagen zullen de molenmakers alles afwerken.

Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden is onder andere een bijdrage ontvangen van de gemeente Zoetermeer, die sinds enkele jaren weer een fonds heeft voor onderhoud aan Zoetermeerse monumenten.

Tekst : Bart Dooren / foto Cor Groen

-advertenties-

-goede doel-