Binnen twee weken wil de gemeente om de tafel met enkele regionaal werkende bedrijven. De gemeente wil dat ze een betalingsregeling treffen met klanten, die hun rekeningen niet kunnen betalen omdat ze bijvoorbeeld in de bijstand zitten.

De gemeente heeft gemerkt dat er bedrijven in de regio zijn, die van tevoren weten dat mensen niet kunnen betalen en dan vaak met incasso’s komen in plaats van met een betalingsregeling. “Wij vinden dat je arme mensen via een betalingsregeling perspectief moet bieden,” lichtte wethouder Taco Kuiper (sociale zaken, werk en inkomen) toe. Hij kan nog niet zeggen om welke bedrijven het precies gaat. “De namen maken we pas bekend als er niet met ze te praten valt.”

Schuldhulpverlening

divosaZoetermeer deed voor de tweede keer mee aan de zogenoemde benchmark armoede en schulden van Divosa, een landelijk samenwerkingsverband van sociale diensten van gemeenten in ons land. Benchmarking is een manier om de prestaties van organisaties of instellingen met elkaar te kunnen vergelijken. De bedoeling is om van elkaar te leren en om de eigen dienstverlening te verbeteren. Elf gemeenten met gemiddeld 150.000 inwoners deden hieraan mee. Zoetermeer wil graag tot de drie best presterende gemeenten behoren. Volgens de wethouder doet Zoetermeer het goed op het armoede- en schuldenbeleid, met uitzondering van het punt van de hierboven genoemde schuldeisers. Zo maakt de helft van de mensen die op maximaal 120% van het sociale minimum zitten gebruik van de collectieve zorgverzekering van de gemeente. Schuldbemiddelingspogingen zijn vaak succesvol. Mensen kunnen de drempel naar de schuldhulpverlening makkelijk vinden en slagen er ook vaak in om het schuldhulpverleningstraject met succes af te ronden.

Part-time werk

Ook blijkt uit de benchmark dat er een hoge uitstroom is van bijstand naar werk. Mensen in de bijstand moeten wel de juiste ondersteuning krijgen richting werk, vindt de gemeente. Daar gaat de gemeente meer aan bijdragen. Opmerkelijk is dat er meer aandacht gegeven zal worden aan het vinden van part-time werk. Mensen krijgen dan een aanvullende bijstandsuitkering. “De part-time uitstroom wordt steeds belangrijker. Wij vinden het belangrijk dat mensen werkvaardigheden opdoen, ook al doen ze dat part-time. Bovendien is er veel tijdelijk en flexibel werk,” aldus Kuiper.  

-advertenties-

-goede doel-