De voorbije wijnmaand is een van de warmste van de afgelopen ruim honderd jaar geworden. Het scheelde zelfs niet veel of deze maand was net zo warm als de voorafgaande september. Zoiets komt heel zelden voor. Het valt op dat de warmste 5 oktobers uit de meetreeks die in 1900 begon allemaal in de 21e eeuw vielen.
De gemiddelde temperatuur was normaal. Er waren veel koele dagen maar die werden gecompenseerd door bewolkte, en dus zachte nachten. De hoeveelheid neerslag was ongeveer wat je van een doorsnee oktober mag verwachten.
Thermische uitspatting
De wijnmaand begon vrij koel en in de eerste week viel het merendeel van de regen van de hele maand. Maar rond het midden van de maand brak plots een fel nazomertje uit. De wind draaide naar het zuiden en er werd zeer warme lucht uit Spanje en Portugal aangevoerd. De orkaan Ophelia hielp daarbij een handje mee. Nooit in de recente geschiedenis is een zware orkaan van de 3e categorie zo laat in het jaar zo dicht bij het vasteland van Europa gekomen. Hij koerste tussen Madeira en de Canarische eilanden door naar Ierland en veroorzaakte daar noodweer. Op zondag 15 oktober werd het al ruim 22 graden. Op 16 oktober ging de thermometer helemaal uit zijn dak. Het werd in Zoetermeer bij zonnig weer 25 graden. De dag erna was het tegen de verwachting in bewolkt en vrij koel. De zon werd namelijk afgeschermd door Saharastof en roetdeeltjes van bosbranden in Portugal. De lucht en de zon kregen een eigenaardige geelrode gloed.
Paar koude nachten maar geen zicht op winterweer
November is met zacht en rustig weer begonnen. Vanaf zondag is het echter een stuk koeler. Bij nachtelijke opklaringen zal de temperatuur ook in onze omgeving onder de 5 graden komen. Het ziet er (nu) naar uit dat aan er eind van de week weer een westelijke stroming op gang komt. Dat zou leiden tot ‘normaal’ novemberweer. Mocht het echter in november toch gaan vriezen dan komt wellicht deze weerspreuk te pas:
Zwaait de winter in november al staf
Zijn rijk zal kort zijn voor straf.
Tekst en foto’s: Rob Oele