20171109 114784Donderdag vond in de Dutch Innovation Factory de tweede editie plaats van de oriëntatiebeurs The Next Step. Tijdens The Next Step kunnen jongeren uit het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs zich oriënteren op hun mogelijkheden na school.

                                                                                                                

20171109 114790Wethouder Isabelle Vugs (Onderwijs) opende de beurs en ontving de leerlingen persoonlijk: “Het is voor jongeren uit praktijkonderwijs en speciaal onderwijs heel belangrijk dat ze zich oriënteren op hun toekomst. Dit evenement waarbij aanbieders arbeidsmatige dagbesteding, werkgevers en de gemeente Zoetermeer samenwerken, biedt de jongeren deze kans.”

De jongeren kwamen samen met hun ouders naar de beurs, of met de hele klas van school. In de ochtend was speciaal aandacht voor dagbesteding, in de middag konden jongeren kennismaken met verschillende bedrijven. Jasmijn (16 jaar) kwam met haar moeder samen naar de beurs. Ze vond het heel leuk en interessant om rond te kijken en te zien wat allemaal mogelijk was, maar miste eigenlijk wel muziek en toneel op de beurs. Het lijkt Jasmijn ook wel wat om in de horeca te gaan werken. Ze wil in ieder geval zelfstandig gaan wonen later. “Maar nu nog even niet hoor”, zegt haar moeder lachend, ”je bent nu nog wat jong, blijf nog maar lekker even thuis wonen! Eerst oefenen in zelfstandig zijn, dan gaat dat vast lukken.”

The Next Step werd dit jaar voor de tweede maal georganiseerd. Er is dit jaar meer ruimte voor de dagbesteding en bedrijven om zich te presenteren. Ook is ervoor gekozen om beide doelgroepen uit elkaar te halen en aparte tijden te geven om de beurs te bezoeken, zo is het totale aanbod in de middag afgestemd op de leerlingen die zich voorbereiden op werk.

Zelf aan de slag

De jongeren konden op verschillende stands zelf aan de slag. Zo waren er bijvoorbeeld boerderijhoekjes ingericht waar zij mee konden helpen met het verzorgen van de dieren. Een fietsenmaker repareerde fietsen en gaf ondertussen uitleg aan de geïnteresseerde leerlingen die om hem heen kwamen staan. Bij kook kraampjes mochten de leerlingen zelf pannenkoeken bakken, die daarna met smaak opgegeten werden!

Sharon is juf bij Kentalis de Linde, waar zij meervoudig beperkte jongeren begeleidt. Zij was erg te spreken over het diverse aanbod: ” De kinderen vinden het geweldig en hebben vooral veel interesse in eten en dieren. Voor sommige leerlingen is bijvoorbeeld her repareren van fietsen te moeilijk, maar zij vinden de konijnen dan weer helemaal geweldig! De leerlingen vinden het ook leuk om te zien dat bv iemand met down syndroom achter het kraampje staat en dus werk heeft.”

20171109 114797  20171109 114799 
Eerst aan de slag met het bakken om daarna lekker te smullen van je eigen pannenkoek!

3D Kunstwerken

Bij het Fablab stond ook een rij met jongeren te wachten, zij mochten zelf met de 3D pen een klein kunstwerk maken en mee naar huis nemen. Sealeung Li van het Fablab, dat in de Bibliotheek gehuisvest zit, heeft grote plannen: “De kinderen kunnen zich hier creatief uiten, het maakt daarbij niet zo heel veel uit welk niveau je hebt, we hebben voor iedereen wel wat te doen! We bieden nu al stages voor het gewoon onderwijs maar we willen dit uit breiden naar speciaal onderwijs. Een autistisch kind kan bijvoorbeeld heel creatief zijn. Het kost soms wel wat moeite om hen te begeleiden, maar het geeft zoveel voldoening als het lukt!”

20171109 114794  20171109 114795 

Informatie van de gemeente

De gemeente zelf bemande op de beurs een kraam waar de jongeren met heel veel vragen terecht konden. Zo waren er bijvoorbeeld jongeren die vragen hadden over zelfstandig wonen, eventueel in een begeleid wonen project. Maar ook beantwoordden zij vragen over werk. Iemand met een beperking die bij een bedrijf aan het werk gaat krijgt bijvoorbeeld een test waarmee zijn loonwaarde wordt berekend. Als dit bijvoorbeeld 60% is, dan vult de gemeente het salaris aan tot het wettelijk minimum loon. Dit maakt het voor bedrijven ook weer interessanter om werknemers met een beperking aan te nemen.

De gemeente organiseerde de beurs met het Pleysier college, de Koninklijke Kentalis, het Atrium en de Keerkring. De leerlingen van deze scholen maakten tijdens de beurs kennis met werkgevers en aanbieders arbeidsmatige dagbesteding.

-advertenties-

-goede doel-