568A6944
Rik Kuperus van DSO en Robin Vijverberg van Lyra strijden om de bal. Dennis van den Berg kijkt toe

Na de terecht verloren wedstrijd van VDL vorige week moest DSO aantreden tegen Lyra, de ploeg van trainer Ramon Hageraats. De teleurstelling was groot bij de ploeg en technische staf van DSO na het verlies in Maassluis.

De equipe van Faizel Soekhai kwam op alle fronten te kort. Ervaring en fysieke kracht ontbraken met als gevolg dat er veel persoonlijke fouten werden gemaakt en er weinig creativiteit in het spel was terug te vinden. In de trainingen van afgelopen week werd met name aan dit laatste punt veel aandacht besteed en Soekhai hoopte met het inbrengen van Dennis van den Berg dat zijn ploeg meer aan voetballen toe zou komen en er meer mogelijkheden voor het doel van de tegenstander zouden ontstaan. De opdracht aan zijn ploeg tegen Lyra was duidelijk, geen tegengoals incasseren en uitgaan van eigen kracht. De volle winst van de wedstrijd in september 2016 ging naar de Zoetermeerders (2-0).
DSO speelde zaterdag met rouwbanden om en hield een minuut stilte voor de wedstrijd ter nagedachtenis aan het overlijden van Wim Andriessen, onder meer oud-trainer van DSO in de jaren tachtig. Met twee kampioenschappen onder zijn leiding was dit een belangrijke periode in het bestaan van de Zoetermeerse club.

Zelfvertrouwen
Vaak kwamen de bewoners van sportpark Bentwoud dit seizoen op een snelle achterstand, zo ook vorige week toen de bal al na drie minuten achter doelman Harteveld lag. Het werd dus tijd dat hiermee afgerekend zou worden en dat lukte nu dan ook. Zes minuten na het eerste fluitsignaal werd Jay Weber met een dieptepass aangespeeld en verschalkte hij met een lage bal de Lierse doelman Ritchie de Vreeden: 1-0. Het zelfvertrouwen keerde terug in de ploeg en Lyra moest toekijken hoe het bij tijd en wijlen van de mat werd gespeeld. Nog binnen een half uur had de thuisploeg op een 2-0 voorsprong moeten komen. Leslie van den Berg won een kopduel en de bal verdween over de lijn, maar scheidsrechter Ed Pieterman had dit niet waargenomen, waardoor de stand onveranderd bleef.
Na ruim een half uur spelen moest Chris Tolman het veld met een hamstringblessure verlaten nadat hij verkeerd neerkwam na een kopduel. De verslagenheid bij Tolman was groot. Na vijf maanden blessureleed speelde hij vorige week weer zijn eerste wedstrijd in de hoofdmacht van DSO. Onderzoek zal moeten uitwijzen of er sprake is van scheuring van de hamstring. Ook binnen het team leek het erop dat het verlies van Tolman zijn weerslag had. Op slag van rust moest het tot overmaat van ramp ook nog een tegentreffer incasseren. Vanuit een cornersituatie kopte Bob Zwinkels de bal hard in de touwen en hierdoor zochten beide ploegen met een 1-1 stand de kleedkamer op.

Geluk
Het betere spel van DSO zette zich in de tweede helft voort, maar het geluk wat de ploeg zo hard nodig had, bleef uit. De formatie van trainer Hageraats moest dan ook alle zeilen bijzetten om tegenstand te bieden. Na negentig minuten spelen moesten beide teams genoegen nemen met een punt. De ruststand van 1-1 werd ook de eindstand.
Trainer Soekhai kijkt tevreden terug op deze wedstrijd en was toch blij met dit punt. Achterin hield zijn ploeg de gelederen goed gesloten en voorin ontbrak het voornamelijk aan een beetje meer geluk. Kansen werden er voldoende gecreëerd en dat was vooraf één van de doelstellingen van deze wedstrijd. Voor beide ploegen blijft de stand op de ranglijst onveranderd; DSO behoudt de aansluiting met de bovenste ploegen en Lyra blijft met veertien punten in de gevarenzone zitten.

Tekst en foto: Eric de Wit