botwinnikTwee Zoetermeerse schaakteams spelen in de KNSB-schaakcompetitie op zaterdag, te weten Promotie en Botwinnik. Voorafgaand aan de achtste ronde stond Promotie met 10/7 op de derde plaats in klasse 3E, en het dit seizoen gepromoveerde Botwinnik stond nog puntloos op de onderste plaats in klasse 3G.

Het is Promotie niet gelukt om zich zaterdagmiddag in de achtste ronde nog te verbeteren, want er werd tamelijk kansloos met 3-5 verloren van Boven IJ. Alleen Nico Peerdeman wist te winnen dank zij materieel voordeel, zijn toren bleek sterker dan enkele tamelijk geïsoleerd opererende pionnen. En Botwinnik is dan wel eindelijk van die hatelijke nul af door met 4-4 gelijk te spelen tegen de Baronie, maar is niet van de laatste plaats af want de achterstand op voorganger Overschie is iets te groot, met nog slechts één ronde voor de boeg. Er waren maar liefst 3 winstpartijen te vieren, Maurice Manoch won dankzij materieel overwicht, na damesruil stond hij een winnende loper vóór. Erik Middelkoop had een doorslaande mataanval, waarin een prima samenwerking van dame, loper en paard voor een prachtige winst zorgde. Tot slot won ook Thom Beeren na een bizarre partij waarin zijn twee lopers met mat dreigden, eventueel in combinatie met zijn toren. Vervolgens kwam de dame van zijn tegenstander volop in actie. De dame wist meer dan 10 keer schaak te geven en achtervolgde zodoende de koning van Thom over het gehele bord, tot de koning aan de overzijde bijna naast zijn collega, eindelijk in veiligheid was, en aangezien de dame niet in staat was geweest om tegelijkertijd de matdreiging te ontregelen, was het na nog een tussenzetje, dan eindelijk een spectaculaire matwinst voor Thom.

Tekst: Bram Doeves