Voetbal - Voor DSO stond er zaterdag 28 oktober een belangrijke wedstrijd op het programma. Het was aansluiten of afhaken bij de top van de competitie. UVS uit Leiden moest verslagen worden en met een snelle 1-0 voorsprong leek er geen vuiltje aan de lucht voor de mannen uit Zoetermeer.

In een wedstrijd waarop het erop of eronder was voor DSO, aansluiting of afhaken, herstelde de ploeg zich van het onnodige verlies bij CVC Reeuwijk een week geleden. Blijdschap was er bij de thuisploeg na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Westhoff na ruim tien minuten extra tijd in de tweede helft. Het zijn drie punten, maar daar was dan ook alles mee gezegd. DSO behoudt door deze overwinning de aansluiting met de bovenste groep. Het verschil met koploper Lugdunum in 2C is echter nog groot, zeven punten om precies te zijn.

DSOLeiden

Na de enorme deceptie van vorige week moesten de mannen van DSO zich opnieuw zien op te laden en het vertrouwen zien terug te winnen. Tegenstander dit weekend was het Leidse UVS, dat voor dit duel de derde plaats bezette met een onderling verschil van vier punten. De mannen van UVS-trainer Steef Roodakker wisten wel het vijandelijke doel te vinden en wonnen met maar liefst 5-1 van Nieuwkoop. In die wedstrijd was een hoofdrol weggelegd voor Marcello Walcott. Ook DSO-trainer Faizel Soekhai heeft een trefzekere speler in zijn groep en ook nu was Tim Lamboo weer goed voor een doelpunt en zijn score staat inmiddels op zeven treffers in zes wedstrijden, een mooi gemiddelde. Maar zonder steun van hun medespelers kunnen dit soort spelers niet excelleren.

DSO was vooraf dus gewaarschuwd voor de trefzekere voorwaartsen vanuit Leiden. DSO nam na negen minuten spelen al de leiding in de wedstrijd door een doelpunt van Leslie van den Berg. Een aanval vanaf de rechterkant belandde bij de vrijstaande Bradley Semil die de bal terug legde op de rand van de zestien meter waar de opkomende Van den Berg kon aanleggen voor een schot dat onhoudbaar bleek voor UVS-doelman De Groot.

Door het spelen van de ‘lange bal’ was er nauwelijks sprake van opbouwend voetbal aan de kant van DSO. Pas na ruim twintig minuten spelen ontstond er een nieuwe kans voor de rood-groenen, maar Koen Smits zag zijn schot over het doel gaan. Ondanks de dreigende aanvallen van UVS kwam het niet tot scoren. Vijf minuten voor het verstrijken van de eerste helft lepelde Tim Lamboo binnen het zestienmetergebied de bal met een volley over de Leidse doelman en bracht hiermee de stand op een riante 2-0. Op slag van rust kreeg Berend Verdoes van UVS nog de mogelijkheid om de aansluitingstreffer te maken, maar zijn bal ging voorlangs. Met deze tussenstand werd de kleedkamer opgezocht.

DSO

In de tweede helft eenzelfde spelbeeld als in de eerste. Ook hierin veel dreiging van UVS, maar het kwam uiteindelijk niet verder dan een aansluitende treffer van Berend Verdoes in de 70e minuut: 2-1. Even dreigde eenzelfde scenario als vorige week te ontstaan, maar de Zoetermeerse verdediging hield prima stand. Toch kon de ploeg van trainer Soekhai het spel niet echt naar zich toe trekken.

Door de toenemende druk van UVS ontstond er meer ruimte en kon de thuisploeg een aantal keer gevaarlijk voor het doel van UVS komen. Een kwartier voor tijd ontsnapte UVS aan een grotere achterstand nadat de bal via de onderkant van de lat weer het veld in stuiterde. Volgens velen, waaronder ook de assistent-scheidsrechter van UVS, was de bal zeker een halve meter over de lijn. Het publiek veerde al op om een feestje te vieren, maar scheidsrechter Westhoff zag dit anders en liet het spel doorspelen.
In de resterende minuten kregen de Leidenaren nog een aantal vrije trappen op de rand van het strafschopgebied, maar zij konden deze kansen uiteindelijk niet verzilveren. DSO wint met 2-1.

Volgende week opnieuw een sterke tegenstander voor DSO. Het moet dan afreizen naar Leiderdorp voor de wedstrijd tegen RCL, dat dit weekend met 4-0 onderuit ging bij Lugdunum.

Foto en tekst: Eric de Wit