20171228 120662De Fietsersbond afdeling Zoetermeer wil dat de gemeente structureel budget vrijmaakt voor de aanpak van probleemsituaties op de fietspaden. Woordvoerder Theo Hebing vertelt: “Nu is er sprake van een wijkgerichte aanpak. Zo horen we regelmatig: over twee jaar pakken wij die wijk aan. Bijvoorbeeld in het geval van de Voorweg. Dat duurt echt te lang.”

Dit zegt Hebing naar aanleiding van de vraag die Zoetermeer Actief de lezers onlangs stelde over de kwaliteit van de fietspaden in de stad. De bond vindt ook dat de fietsinfrastructuur beter moet worden aangepakt. “Zo is er voor de wijk Oosterheem geen echt fietsbeleid. Je ziet daar situaties dat fietspaden worden onderbroken door parkeerplaatsen. Dat kan tot onveilige situaties leiden.”

Uiteraard heeft Zoetermeer Actief de gemeente om uitleg gevraagd over het beleid ten aanzien van het onderhoud van de fietspaden. Hoe werkt dit, en hoe kan het dat een stad die het fietsersnetwerk zo promoot, het onderhoud niet op orde heeft? Wethouder Robin Paalvast (D66, cultuur, communicatie) gaf in het wekelijks persuurtje van de gemeente afgelopen woensdag toe, dat het onderhoud van de fietspaden inderdaad beter kan. Een verdere reactie kon de gemeente ondanks herhaaldelijke verzoeken niet geven.

De Fietserbond heeft in maart 2017 een plan van aanpak voor 40 punten voor de fietspaden in Zoetermeer gemaakt en naar alle politieke partijen gestuurd. Diverse politieke partijen hebben hier punten van in hun partijprogramma opgenomen. Theo Hebing: “D66 heeft zelfs alle programmapunten  overgenomen. Ook PvdA, GroenLinks en Zoetermeer Vooruit hebben er veel mee gedaan in hun partijprogramma.”

Met de verkiezingen voor de gemeenteraad op 21 maart in aantocht en daarmee de komst van een nieuwe college van burgemeester en wethouders en een nieuw collegeprogramma, hoopt Hebing op een betere toekomst voor de fietspaden in Zoetermeer.

Zoetermeer is overigens vorige week dinsdag door de landelijke Fietserbond gekozen tot een van de vijf beste fietssteden van Nederland. Het onderhoud was bij de beoordeling niet meegenomen.

Record

Een recordaantal van 5787 lezers bekeek de lezersvraag over het onderhoud van de fietspaden en er kwamen maar liefst 71 inhoudelijke reacties. Die gingen niet alleen over gebrekkige fietspaden, maar ook over ‘rammelende trottoirs.  De gemeente Zoetermeer benadrukt dat er een gemeentelijk meldpunt is, ook voor klachten over fietspaden: download de MijnGemeente app in de Playstore en ga naar Zoetermeer. ‘

Hoeveel klachten er precies binnen komen en waarover, kan de gemeente tot dusverre niet vertellen. De Fietsersbond heeft ook een eigen meldpunt op www.fietsersbond.nl. Dit is weer gekoppeld aan het meldpunt van de gemeente.

De reacties waren zeer divers. Lezer Cok weet nog dat er vroeger ‘gaatjeswagens’ door heel Zoetermeer reden om overal de probleempjes op te lossen. Eddy noemt de situatie op de fietspaden ‘stuiterend’. Milly meldt problemen bij het Tochtpad. Daar zouden te veel struiken over het fietspad hangen. Ook de Fietsersbond herkent de problemen op het Tochtpad. Milly ervaart ook problemen bij sommige oversteekplaatsen, waar bij de oversteek sprake is van hoogteverschillen. Dutch vindt de fietspaden juist uitstekend. Hij ergert zich vooral aan telefonerende en appende fietsers. Joyce krijgt bijna een hernia op het fietspad door Noordhove naar de Benthuizerplas. Rona vindt het Kangoeroepad eng: “Het is er superdonker. In het fietspad zitten de nodige gaten en hobbels en na een storm liggen er flinke takken op het pad.”

De Fietersbond meldt in aanvulling dat er vaak ook overlast is van omhoogkomende wortels. Samen met de afdeling groen van de gemeeente wordt dan naar andere beplanting gekeken.

Tekst Christa van der Hoff

-advertenties-

-goede doel-