Naast de eigen middelen die de gemeente al inzet voor de aanpak van radicalisering heeft het Rijk nu ook extra geld beschikbaar gesteld. In 2018 ontvangt Zoetermeer een financiële bijdrage van €290.540, bestemd voor het versterken van de aanpak van radicalisering.
Burgemeester Aptroot: "Dit geld krijgen we mede omdat we er al zelf heel veel aan doen. Bij de gemeente zijn continu 3 mensen bezig met radicalisering, dat budget is al ongeveer 5 ton. Er wordt aandacht besteed aan het herkennen van signalen, aan voorlichting, aan controle enz".
Zoetermeer kende in totaal 15 'uitreizigers', mensen die naar Syrië vertrokken om daar mee te vechten in het kalifaat. Aptroot: "Je zou denken dat dit soort mensen uit heel radicale gezinnen komen, maar het tegendeel is waar. Ik heb veel gezinnen gesproken en dit zijn doodnormale Zoetermeerse gezinnen. Mensen die goed Nederlands spreken, een opleiding en werk hebben. Er is veel verdriet in die gezinnen". Van 8 mensen die vertrokken zijn naar Syrië is inmiddels bekend dat ze zijn overleden, 5 zijn teruggekeerd. Deze mensen worden door de gemeente begeleid naar werk of opleiding, maar ook scherp in de gaten gehouden volgens de burgemeester.