foto OOsterheemplein ipse presentatie 14 feb2018Na een prima verlopen brandweeroefening, begin februari, bij Centrum Campus in Oosterheem organiseerde de brandweer Haaglanden een presentatie Brandveilig Leven voor de bewoners. Op deze campus wonen jongvolwassenen met een verstandelijke- en gehoorbeperking.

In verband met het verstandelijk niveau van de bewoners (vergelijkbaar met 9 en 10 jarigen) werd gekozen om dezelfde les te geven als Brandweer Haaglanden gebruikt voor de groepen 6 op alle basisscholen in onze regio. Uiteraard met veel beeld- en filmmateriaal. Onderwerpen zoals het ontstaan van brand (oorzaken), de gevaren van rook, het veilig vluchten en alarmeren werden uitgebreid besproken. Met behulp van een gebarentolk werden alle vragen van de bewoners beantwoord. Vooral het onderwerp vlam in de pan zorgde voor veel hilariteit door de getoonde film waarop te zien is wat er gebeurt als je water op de vlam in de pan doet. De bewoners waren onder indruk en weten nu dat je altijd de deksel er op moet doen.

De begeleiders waren blij met de aanwezigheid van de brandweer en gaven aan dit onderwerp vaker terug te laten komen om zo de bewoners alert te houden. Uiteraard worden ook regelmatig in het woongebouw ontruimingsoefeningen gehouden.

Centrum Campus is een initiatief van Ipse de Bruggen en Audiologisch centrum Koninklijke Kentalis. Het bijzondere aan dit complex is dat er verschillende woonvormen aanwezig zijn. De bewoners wonen er zowel zelfstandig als in een groep.

 

-advertenties-

-goede doel-