20180313 123861Het Convenant Aardgasvrij Nieuwbouw is dinsdag 13 maart in het Zoetermeerse Stadhuis-Forum ondertekent door  zo’n twintig wethouders uit Zuid-Holland en netbeheerder Stedin. Afgesproken is hiermee dat deze gemeenten alvast aan de slag gaan met de wetswijziging van de Tweede Kamer waarin de aansluitplicht op het aardgasnet voor nieuwbouwwoningen geschrapt wordt.

Het duurt nog maanden voordat deze wetswijziging in werking treedt, maanden die de ondertekenaars van het convenant niet verloren willen laten gaan. De middag werd geleid door Diederik Samson, de recent benoemde voorzitter van de Energietafel Gebouwde Omgeving. Diederik Samson: "Duurzaamheid moet gemakkelijker. De technologie gaat heel snel, maar mensen en regeltjes maken het soms moeilijk om het ook met snelheid uit te voeren. Ik ben blij dat we nu deze belangrijke stap gaan zetten!"

20180313 123853  20180313 123858 

Stedin is hiermee de eerste netbeheerder die de leus 'aardgasvrij' omzet in daden. Het hoeft volgens Stedin ook niets extra te kosten om woningen aardgasvrij op te leveren, maar architecten moeten natuurlijk wel de plannen en tekeningen gaan aanpassen. Ook wethouder Robin Paalvast tekende namens Zoetermeer het convenant. Paalvast: "Er is geen enkele reden om het niet te doen, óók voor projecten die al lopen. Als we nu nog woningen opleveren met een aardgasaansluiting moeten we die binnen 20 jaar gaan ombouwen, dat kost veel meer geld. Je kan het beter in één keer goed doen."

-advertenties-

-goede doel-