WhatsApp Image 2018 03 19 at 13.05.50Morgen zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Wat doen de politieke partijen eigenlijk om zieltjes te winnen? Journaliste Christa van der Hoff volgde de jonge lokale politieke partij Zoetermeer Vooruit achter de schermen. Lokaal, want de lokale partijen zijn aan een flinke opmars bezig. Zoetermeer Vooruit want: twee vrouwen aan de top en de partij viel landelijk op door een campagnefilmpje, waarmee het het NPO-praatprogramma van Eva Jinek haalde.

Het is koud, ijzig koud en af en toe dwarrelt er zelfs een sneeuwvlok naar beneden. We schrijven zaterdag 17 maart. Plek: het Promenadeplein voor de Hema. Evenement: politieke markt van de 16 partijen, die voor de nieuwe gemeenteraad van Zoetermeer meedoen aan de verkiezingen. Het is afzien voor alle partijleden. De fraaie blauw-gele sjaals die fractielid Sonja Bleumer heeft zitten breien – drie uur per sjaal – komen goed van pas.

De dag begint rustig. Uiteindelijk wordt het best nog wel druk in het Stadshart, maar weinig mensen hebben echt interesse in de politieke markt. Een enkeling stelt een vraag aan Zoetermeer Vooruit.  Zoals: “Wat gaan jullie anders doen?” (de slogan van de partij is ‘Omdat het anders kan!’), “Volgens de stemwijzer moet ik op jullie stemmen, maar waar staan jullie voor?” en de opmerking “Ik heb jullie gezien bij Jinek”. In een kort filmpje dat op Facebook staat, wordt de nummer 3 van de lijst, de jonge Tim van Putten, met een ander partijlid van de sokken gereden. “Ook een opmerkelijke situatie gezien? Meld het ons,” staat in tekstballonnetjes. De inspanningen van de partij zijn bewust niet louter op het kraampje gericht. “Wij hebben ons over het hele Stadshart verspreid, want wij verwachten niet zoveel belangstelling voor de markt,” vertelde campagne-leider Ronnie Meurs eerder.

Filmpjes belangrijk in campagne

Het is donderdagavond, 15 maart. Tijdens de laatste fractievergadering voor D-Day, de dag van de verkiezingen, worden de puntjes op de i van de campagne gezet. Er hangt een gezellige en vrolijke sfeer. Een jarig fractielid deelt lekkere koeken uit. “Hallo allemaal!” zingt campagne-leider Ronnie Meurs, vrij naar het liedje van het razend populaire tv-programma De Luizenmoeder, als hij binnenkomt. Hij is tevens de echtgenoot van fractievoorzitter Juliette. 

Ronnie is in zijn blauw-gele kostuum altijd een opvallende verschijning. Blauw en geel zijn ook de partijkleuren en de kleuren van Zoetermeer, en in die zin is Ronnie het vleesgeworden boegbeeld van de campagne. Hij hugt af en toe de  Zoetermeerder die het moeilijk heeft en een warm gebaar nodig heeft.  Maar zijn rol is niet alleen die van luisterend oor en knuffeldier: de campagneleider loopt voortdurend met een zware filmcamera rond te sjouwen om bijna alles te filmen wat de partij doet.  Zoetermeer Vooruit zet de korte filmpjes op Youtube en Facebook in als onderdeel van het campagnevoeren. Zo doet het jongste aspirant-raadslid Sepehr Mohammadian (18) een oproep aan jongeren om te gaan stemmen. Het is niet alleen grappen en grollen op de fractievergadering, er wordt ook hard gewerkt. Ronnie draait zijn mensen ook de duimschroeven aan als de inzetbaarheid van de fractieleden om maandag en dinsdag te gaan flyeren, gering blijkt. “Als jullie ermee kappen, doe ik dat ook,” roept hij een tikje emotioneel. Waarop er meteen positieve reacties komen. Zelfs de kinderen van partijleden worden ingezet. Maandag en dinsdag zijn zo vlak voor de verkiezingen belangrijke dagen om aandacht te krijgen voor de partij, weet Ronnie. Wijken en straten worden verdeeld voor het bezorgen van de reclamefolders. Vandaag ook worden alle foto’s online gezet die een terugblik geven op de afgelopen maanden campagnevoeren.

Geen advertenties, maar handen uit de mouwen

Juliette vertelt: “We hebben geen budget om rozen of tuinkabouters cadeau te doen. Ook kunnen wij ons geen grote advertenties op billboards langs de A12 of in de stad veroorloven. Maar we kunnen wel wat doen voor de inwoners van de stad: we kunnen de handen uit de mouwen steken en aan het werk gaan. Om daadwerkelijk te helpen.”

Ook de camapgnebus is bescheiden. “We geven er zelfs de voorkeur aan om rond te rijden op de fiets. En in plaats van mensen doelloos een flyer in de handen te drukken, gaan we liever het gesprek aan. We brengen graag een glimlach, en bieden een luisterend oor,” vertelt Juliette. Origineel was de actie waarbij reizigers op de Mandela-brug van de partijleden een kaartje in de handen kregen gedrukt met de tekst ‘Leuke dag vandaag.’

DSC 0303 1  DSC 0307 2 

De campagne gaat door

Dat daadwerkelijjk helpen bleek bijvoorbeeld vorige week dinsdag. Een hele dag hielpen fractieleden mee bij Kledingbank Meve in Meerzicht. Bij de Kledingbank kunnen mensen met een lager inkomen en een ZoetermeerPas terecht. Op de tafel naast de bar staat een inspiratiebox. Daar wordt eigenlijk geen gebruik van gemaakt door de bezoekers: die lijken vooral met zichzelf bezig. Partijlid Hans helpt bij het sorteren van de kleding. “Ze zijn heel streng. Kleding met vlekken komt er hier niet in,” lacht Hans.  Yvonne helpt een handje  bij de verkoop van de kleding. Meve-medewerkster Naazra is zeer tevreden over haar nieuwe ‘collega’s’: “Ze hebben het snel opgepakt, wij hoeven niets meer te doen.”

Raimond Pouw van de Kledingbank: “De inzet van Zoetermeer Vooruit was geweldig. Ze helpen een hele dag.” En nuanceert tegelijkertijd: “Er zijn ook wel andere politieke partijen die dit doen.”

Geringe interesse

Campagneleider Ronnie filmt en praat met de klanten. Die blijken nauwelijks in de politiek geïnteresseerd, als we ernaar vragen. Petra uit Oosterheem is niet zo bezig met de verkiezingen. “Ik heb veel aan mijn hoofd. Ik ben nog zwevend.” Ronnie vraagt niet om haar stem, maar raadt haar aan om een stemwijzer te raadplegen. Daarna praten ze door over Petra’s schrijnende persoonlijke situatie. Met een knuffel wordt het gesprekje afgesloten. Tiny uit Meerzicht heeft er ook niet zoveel mee: “Het feit dat Zoetermeer Vooruit hier staat vind ik wel goed, maar het beïnvloedt mij niet bij het maken van mijn keuze.”

Er is nog meer meegewerkt. Zo bracht de partij handdoeken en kranten bij de Egelopvang en serveerde een brunch aan mensen van de Voedselgroep bij de Stichting Iedereen een maaltijd. Ook is de partij begonnen met Vooruit on Tour: tweemaal in de week ergens in de stad gesprekken voeren met Zoetermeerders. “Hier gaan wij mee door, een keer in de week. Want wij laten het niet bij actievoeren in alleen de verkiezingstijd,” aldus Juliette.

Tekst Christa van der Hoff

U gaat toch ook stemmen? U wilt toch ook meebeslissen over het nieuwe zwembad, de veiligheid, en de woningbouw in de stad?

Weet u nog niet op welke partij, vul dan de stemwijzer in op zoetermeer.mijnstem.nl

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-