Zoetermeer is een creatieve broedplaats. Er zijn nieuwe initatieven bij bedrijven, gemeente en maatschappelijke instellingen. In onze serie innovatie belichten wij de meest inspirerende. Vandaag: buurttuin Zoete Aarde kookt wekelijks soep van restgroenten uit de buurt-AH.
Een grote pan goed gevulde groentesoep staat deze woensdag te pruttelen in het keukentje van Buurttuin Zoete Aarde aan de Broekwegzijde (De Leyens). De damp komt er van af. Vrijwilligster Els Boekhout staat flink te roeren. Wat de ingrediënten zijn? “Een uitje, knoflook, tomaten, snijbonen, spruiten, courgette en paprika. En aardappels om de soep te binden. Het is echt een gezonde soep geworden!”, vertelt Els enthousiast. Deze week had zij de soep-kookbeurt. Zo’n 20 mensen zitten een kwartier later in de kas te smullen van de soep.
Bijzonder is de samenwerking die sinds november vorig jaar is opgestart tussen de buurttuin en de Albert Heijn aan de Broekwegzijde. Supermarkt-manager Adriaan Wolffgramm heeft een warm hart voor de buurttuin, zit ook af en toe aan bij de soep om te praten over de wederwaardigheden van de buurt en kwam samen met de mensen van de buurttuin - onder wie soepcoördinator Jannie van Maldegem - op het idee om overgebleven groenten van de AH wekelijks te doneren aan de buurttuin.
Niets weggooien
Een dag eerder gingen wij naar de bewuste Albert Heijn om te kijken hoe dit werkt. Het is tien uur als vrijwilligster Anja Hazelaar zich bij de supermarkt meldt om een ruim gevulde krat groenten in ontvangst te nemen. Door omstandigheden kan zij de soep niet zelf koken dit keer. Ze zal het kratje dan ook aan collega-vrijwilligster Els overdragen. Er zit van alles in: spruitjes, knoflook, paprika, wortel, witlof, appels, sinaasappels, aardappels en witlof. Els zal niet alles kunnen gebruiken, zo blijkt later: “Het was heel veel dit keer, maar ik gooi niets weg.” Misschien gaat ze er wel een groentetaart van maken.
Voedselbank
Assistent-manager Dylan van Uffelen vertelt: “Per dag houden we een aantal kratten groenten en fruit over op onze groenteafdeling. Bijvoorbeeld fruit waar een plekje op zit of waarvan de versheidstermijn is verstreken. Dat daardoor niet meer verkoopbaar is, maar nog wel prima te gebruiken. We vinden het zonde om dat weg te gooien en vinden de buurttuin een prima bestemming.” Overigens gooit AH de groenten en het fruit wat verder overblijft sowieso niet weg: dit gaat met de versvrachtwagen retour naar een centraal distributiecentrum, waarna het naar een goede bestemming zoals de Voedselbanken gaat. Een ander maatschappelijk initiatief van AH De Leyens is een samenwerking met de Keerkring, school voor speciaal onderwijs in Zoetermeer. “Leerlingen tussen de 12 en 16 jaar komen hier sinds vijf jaar twee keer per week een dagdeel meehelpen met bijvoorbeeld vakken vullen,” vertelt Dylan. “Daar zijn soms ook lesthema’s aan gekoppeld zoals duurzaamheid. Het is de bedoeling dat ze er wat van leren.”
Als Els klaar is met de soep, wordt deze naar de kas gedragen en keurig opgediend aan de deelnemers, met een lekker smeerseltje en vers brood erbij. Iedereen geniet ervan, en van elkaars gezelschap.
Sociaal gebeuren
Al zo’n vier jaar wordt er in de idyllische en gezellige buurttuin iedere woensdag van 12.00 tot 13.00 soep gegeten. Het zijn buurtbewoners, deelnemers aan de wandelgroep en bewoners van verzorgingshuis Gondelkade. Maar iedereen is welkom om voor slechts een euro aan te schuiven. Niet alleen AH doneert, ook bakker Jongerius doet mee door iedere week vers brood te geven. “Het is hier een heel sociaal gebeuren. Als er iemand wordt gemist bij de soep, wordt dat opgemerkt”, aldus een vrijwilligster.
Buurttuin Zoete Aarde, Broekwegzijde 195, De Leyens.
Tekst Christa van der Hoff
Onze hele serie over Innovatie in Zoetermeer kunt u hier vinden: www.zoetermeeractief.nl/z-meerders/columns/serie-innovatie