Verzorgd thuis 300dpi 0032Door binnen de proeftuin Verzorgd Thuis huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging te combineren, komen er veel minder hulpverleners bij mensen over de vloer. In deze pilot is Zoetermeer erin geslaagd dit aantal drastisch te laten dalen van 32 naar 2,5. Dit geeft een cliënt rust en verbetert de ervaren kwaliteit van zorg. Verzorgd Thuis wordt voortgezet en uitgebreid naar de wijk Seghwaert.

 

Wethouder Vugs is blij met het resultaat en het vervolg van de proeftuin. ”Je kunt lang praten over ‘cliënt/inwoner centraal zetten’ en de zorg eromheen bouwen, maar wij hebben het in deze pilot gewoon gedáán. Dit heeft meer rust en werkplezier heeft gebracht en dat komt de kwaliteit van de zorg zeker ten goede.”

Gedurende de looptijd van de proeftuin in de wijken Centrum en Meerzicht is er extra aandacht geweest voor de ontwikkeling van kwaliteit. Medewerkers kregen bijvoorbeeld scholing in het uitvoeren van zorghandelingen, zoals het aan- en uittrekken van steunkousen en hulp bij het douchen. Een aantal ouderen die zelfstandig thuis woonde, had te maken met veel verschillende vormen van hulp.Zij krijgen huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging, denk aan hulp bij wassen en aankleden, steunkousen aan/uit en de maaltijden. Hiervoor kwamen op een dag verschillende professionals langs, elk met hun eigen taak en vanuit verschillende organisaties. In de proeftuin Verzorgd Thuis werden verzorging en huishoudelijke hulp gecombineerd, zodat er veel minder verschillende hulpverleners langs hoefden te komen.

Zo kan het huishoudelijk werk bijvoorbeeld meer gespreid over de week worden gedaan en niet meer per se op een vast moment in de week. En kan het worden gecombineerd met bijvoorbeeld het gereed maken van de maaltijd of het helpen bij het douchen en aankleden. Het uitgangspunt is ‘doen wat nodig is’ in plaats van ‘doen wat mag’, in overleg met de cliënt. 

De proeftuin Verzorgd Thuis is een initiatief van de gemeente Zoetermeer, zorgverzekeraar CZ en de zorgaanbieder Vierstroom Hulp Thuis te Zoetermeer. Zorgverzekeraar Menzis en de Werkplaats Sociaal Domein Den Haag en Leiden hebben zich vervolgens daarbij aangesloten.

Foto: start proeftuin Verzorgd Thuis, Vierstroom

-advertenties-

-goede doel-