DSC 0088B

Het vrolijke ballet ‘Graduation Ball’ met muziek van Johann Strauss met 100 - veelal Zoetermeerse - leerlingen van 3 tot 66 jaar wordt dit weekeinde opgevoerd in de grote zaal van het CKC.

DSC 0690 1

De vrouwen achter dit grootse project zijn Nicolet Sudibyo (54), ex-danseres bij het Nationale Ballet en Yolanda Germain, eigenaren van de groeiende dansschool Danspodium Pas de Deux. Wij interviewden Nicolet.

Ze heeft zelfs een kickbokser in een van haar lessen en een jong talent van 10 jaar. En ze startte dit jaar met een 55+-groep. Daarmee bewijst ze dat eigenlijk iedereen aan ballet kan doen, niet alleen ranke, piepjonge en bloedmooie meisjes en jongens. “Op topniveau dansen trekt mijn lichaam niet meer,” vertelt ze. “Maar het lesgeven is mijn nieuwe passie geworden. Ik ontwikkel mee met mijn leerlingen.”

De frêle en altijd vrolijke Nicolet heeft zelf uitgedacht hoe les te geven. Volgens enkele leerlingen die wij spraken, doet ze dat heel goed: “Ze geeft ons les, waarbij ze rekening houdt met de verschillende niveau’s van de mensen in de groep. Ze is niet streng, zoals je dat in balletfilms vaak ziet, maar geeft persoonlijke aandacht. Hierdoor behoud je en versterk je je zelfvertrouwen. Bovendien is elke les weer anders. Het is nooit saai bij Nicolet, en de klassieke muziek is heerlijk,” vertelt een 59-jarige leerlinge van de volwassenengroep voor beginners.

In 2014 begon de Zoetermeerse Nicolet samen met haar Amsterdamse dansvriendin Yolanda Germain het Danspodium Pas de Deux. De lessen vinden plaats in de dansstudio van het CKC (Centrum voor Kunst en Cultuur) aan de Leidsewallen. Hiervoor (tussen 2001 en 2014) was Nicolet als balletdocente in vaste dienst verbonden aan het CKC. Ze bracht honderden kinderen en tegenwoordig steeds meer volwassenen de liefde voor ballet bij. De naam ‘Pas de deux’ slaat ten eerste op de vriendschap van beide balletdanseressen en ten tweede op de balletvorm, waarbij je danst met een partner.

YouTube en tv

De school is flink aan het groeien: waar ze vier jaar geleden begonnen met 50 leerlingen, hebben ze er nu al 180. Hoe verklaart Nicolet die groeiende populariteit van ballet?  “Er zijn veel dansprogramma’s op tv, bijvoorbeeld ‘So you think you can dance’ (RTL-5, red.), waarbij dansers een coach krijgen. In dit soort programma’s wordt steeds benadrukt dat klassiek ballet de basis is van alle dansvormen. Ook kan iedereen tegenwoordig op YouTube allerlei balletten bekijken. Je hoeft echt niet een duur kaartje voor een voorstelling te kopen om een ballet te kunnen zien.”

Het doen van ballet heeft volgens Nicolet veel voordelen: “Je blijft er lenig door, je krijgt een betere houding, een betere balans en de klassieke muziek is rustgevend. Bovendien leer je iets over discipline. En iedereen krijgt persoonlijke aandacht, wat bij sportscholen, waar ze tegenwoordig ook danslessen geven, vaak niet het geval is.” Hoewel veel leerlingen niet met klassieke muziek zijn opgegroeid, wordt de muziek door velen wel gewaardeerd. De ballettaal bij uitstek is het Frans. “Dat is geen probleem, ik leg alle termen goed uit. En klinkt het niet chic, dat Frans?” lacht Nicolet.

De aanwas van volwassenen en zelfs 55+ers het afgelopen jaar verklaart Nicolet uit onder meer haar ervaring dat veel van die volwassenen er altijd al van droomden balletdanseres te worden, of vroeger aan ballet hebben gedaan. “Natuurlijk zit een carrière als prima ballerina er niet meer in. De nadruk ligt nu op balans en plezier,” licht Nicolet toe. Ook heeft ze een les rekken en strekken aan het klassieke repertoire toegevoegd, en lessen modern ballet. Auditie doen voor de lessen is niet nodig, benadrukt de enthousiaste lerares: ”Iedereen is welkom”.

DSC 0035B  DSC 0152B 

Graduation Ball

Al vanaf januari is Nicolet bezig met het voorbereiden van hét hoogtepunt van het jaar: de balletvoorstelling ‘Graduation Ball’ op muziek van de Oostenrijkse componist Johann Strauss. Het is een grote productie waar maar liefst 100 leerlingen – een selectie uit al haar groepen – aan meedoen. De dansers zijn tussen de 3 en 66 jaar oud. Nicolet danst zelf ook mee in de rol van directrice van de school. Ook haar vriendin Yolanda heeft een belangrijke rol, de twee dansen voor het eerst samen. Met tal van repetities, het regelen van kostuums en licht en geluid is het een enorme onderneming geworden. “Het originele ballet duurt 23 minuten, Yolanda en ik hebben het uitgebouwd tot een voorstelling van een uur.”  

Het verhaal gaat over het eindexamenbal van een meisjeskostschool in 1840 in Wenen. De directrice heeft een generaal en zijn kadetten uitgenodigd voor een danscompetitie. De generaal heeft een levensgroot cadeau meegebracht, een grote doos waaruit de magiërs verschillende dansen toveren. Aan het einde van de voorstelling krijgen alle meisjes hun diploma, wordt er een laatste dans gedaan en gaan de generaal met zijn kadetten naar huis. De kostuums zijn allemaal in de negentiende eeuwse Victoriaanse stijl. “Ik heb ze via Ali Express uit China laten komen. Dat ging uitstekend, alles was op tijd binnen.” vertelt Nicolet.  Sarah Jane Verouden, een jonge moeder die in de volwassenengroep balletles volgt, danst mee als serveerster. Ze vertelt: “Ik vind het optreden een beetje spannend, maar wel ontzettend leuk. Ik heb een zwart rokje aan, een wit schort een een wit bandje in mijn haar, genaaid door een van de andere serveersters. Nicolet heeft de dans goed aangepast aan ons beginnersniveau. In het begin oefenden de verschillende groepen die meedoen aan Graduation Ball los van elkaar. Het is erg leuk om nu de hele dans samen op te voeren. Vooral de kleutertjes vind ik leuk!’’ Het ballet is via een livestream van Digital Art Lab te volgen. Voor meer info zie hieronder.

Nationale Ballet

Nicolet zat op vierjarige leeftijd al op ballet. “Ik ben van nature heel lenig, ik kon vanzelf de spagaat en de split doen.” Op balletles werd ze er als talent tussenuit gepikt. Na de lagere school en na het doen van audities (een soort toelatingsexamen) mocht ze naar het toen op klassiek dansgebied prestigieuze Koninklijk Conservatorium in Den Haag, haar geboorteplaats. In het begin werd drie uur per dag gedanst, later meer. “Ik heb er vooral discipline geleerd,” vertelt Nicolet. Naast dans leerde ze ook gitaar spelen. En op school danste ze ook mee in Graduation Ball: een mooie voorbereiding op hetzelfde ballet dat ze dit weekeinde in het CKC opvoert. Na school ging de danseres als eerste stap in haar danscarrière dansen bij het beroemde Nationale Ballet. Dat was voor haar een hele waardevolle ervaring, maar ze kon er haar draai niet echt vinden.  Een echt thuis vond ze wel in het balletgezelschap van de Duitse stad Essen, waar ze bovendien twee keer zo veel ging verdienen. “Duitsers gaan veel meer naar voorstellingen dan Nederlanders en geven er meer geld aan uit.” Bij dit gezelschap danste ze tot 1991, onder meer in het beroemde ballet Giselle. Ze keerde terug na haar eerste zwangerschapsverlof, maar het werk als professionele balletdanseres eiste te veel van haar lichaam en geest. “Ik ben vervolgens tien jaar moeder geweest. We hebben vier kinderen. Het moederen vind ik hartstikke leuk. In 2001 werd ik balletdocent bij het CKC en nu heb ik dus samen met Yolanda alweer vier jaar mijn eigen balletschool.”  

Tekst Christa van der Hoff

Vanmiddag om 17.00 uur is het ballet Graduation Ball via een livestream van Digital Art Lab gratis te volgen. Ga naar: www.facebook.com/DigitalArtLabCKC/ 

De kaarten voor de vier voorstellingen zijn uitverkocht.

Er wordt ook een dvd van het ballet gemaakt. Deze is voor tien euro te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-