speelvijver met pijlenGroenLinks vindt de door het college voorgestelde aanpak van de blauwalg nog maar de helft van de oplossing. Het college wil het jaarlijks terugkerende probleem van het optreden van blauwalg in de Zoetermeerse Plas aanpakken met waterstofperoxide.

GroenLinks is blij dat de blauwalg wordt aangepakt in de Zoetermeerse Plas, maar de motie die de partij in november 2017 indiende was gericht op een structurele oplossing van het blauwalg probleem. Dit is wat GroenLinks betreft nog niet bereikt met de inzet van waterstofperoxide in het beperkte gebied van de Speelvijver.

De aanpak van het college richt zich nu op een heel klein deel van de Zoetermeerse Plas: de Speelvijver en het kinderstrand. De rest van de plas zal niet worden behandeld en daar is dan ook dit jaar weer veel  kans op overlast door blauwalg. De bedoeling is om het water van de Speelvijver af te schermen van de rest van de plas en dit stuk te behandelen tegen blauwalg met waterstofperoxide als er problemen ontstaan. 

De motie die GroenLinks vorig jaar heeft ingediend roept echter op tot een structurele oplossing en vraagt om de toevoer van voedingsstoffen in de Zoetermeerse Plas, of het Noord-Aa, te stoppen. Deze voedingsstoffen, voornamelijk afkomstig uit de landbouwsector, zorgen namelijk voor de ontwikkeling van blauwalg. Bestrijding van de algen is heel lastig als de toevoer van voedingsstoffen niet tegelijkertijd aangepakt wordt.

 

Schermen sluiten Speelvijver af

Met behulp van grote schermen moet het water van de Speelvijver beschermd worden tegen blauwalg uit de Zoetermeerse Plas. Volgens Arcadis, het bedrijf dat in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam deze schermen gaat plaatsen, zouden de schermen moeten komen op de twee ingangen van de Speelvijver (zie foto). Het grootste deel van de Speelvijver is al afgeschermd door het kleine eiland, door beide ingangen af te sluiten met kunststof gordijnen kan contact met de rest van het water tegengegaan worden. Deze gordijnen worden aan de bodem verankerd en blijven op de plaats door drijvers. Volgens Arcadis zou het voor zwemmers mogelijk zijn om over de schermen heen te zwemmen. Ook boten van bijvoorbeeld de Reddingsbrigade zouden er zonder probleem overheen kunnen. De technische specificaties van de schermen wordt nog uitgewerkt, het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer deze geplaatst kunnen worden.

Jordy Boerboom, Fractievoorzitter GroenLinks Zoetermeer, voorziet echter problemen: "Wanneer de schermen enkel het drijfwater (de locatie waar blauwalgen zich bevinden) afschermen dan is er nog voldoende stroming mogelijk om het water te verversen van het afgeschermde gedeelte. Wanneer dit niet het geval is kunnen er mogelijk risico’s zijn."

-advertenties-

-goede doel-