20180704 130672

De eerste schermen zullen tegen de steiger aan geplaatst worden, waarna met drijvers verder het water richting het strand wordt afgesloten.

In de strijd tegen blauwalg worden gisteren en vandaag de schermen geplaatst die het water van de Speelvijver afscheiden van de rest van de plas. In dit afgesloten gebied kan blauwalg veel beter bestreden worden volgens de gemeente.

De schermen zijn gemaakt van een dikke witte stof, die wel water doorlaat maar schadelijke organismen zoals de blauwalg uit het water filtert. Aannemer Toon Boeren, van BOCS Bv, plaatst de schermen. Boeren: "Deze schermen worden ook gebruikt voor het filteren van bijvoorbeeld vervuild water. Schadelijke organismen komen er niet doorheen, maar water wel. Het water achter de schermen wordt dus wel ververst".

De schermen worden aan de onderkant verzwaard met dikke kettingen, zodat ze goed op de bodem aansluiten. Aan de bovenkant, tegen het wateroppervlak, komen zwarte drijvers, die ook tegengaan dat vervuild water over de schermen heen klotst. De Speelvijver wordt op deze manier aan twee kanten afgesloten voor de blauwalg. 

 

Reddingsbrigade

Het is niet mogelijk om over de drijvers heen te zwemmen of te varen. Volgens de Reddingsbrigade, die zijn post heeft vlak naast de Speelvijver is dat geen probleem. "We varen nooit in de Speelvijver, dat is veel te ondiep! Onze boten liggen aan de andere kant van de afsluiting, zodat we goed kunnen uitrukken als er problemen zijn op de plas."  Zwemmers kunnen niet over de schermen heen zwemmen, maar even aan land gaan om er omheen te lopen kan natuurlijk wel.

 

Lees ook: Start-proef-met-waterstofperoxide-tegen-blauwalg

-advertenties-

-goede doel-