zonnepaneel op dakHet is een actueel onderwerp in de landelijke en regionale media; de energietransitie. Veel bedrijven en consumenten vragen zich af; wanneer krijgen wij hiermee te maken? In dit artikel een overzicht van de toekomstplannen en wetgeving die door de politiek zijn uitgesproken.

 

Het vervangen van uw CV ketel (door een warmtepomp), de gasaansluiting verwijderen en bijvoorbeeld extra isolatie in uw woning aanbrengen is kostbaar. Voor deze activiteit is er subsidie beschikbaar gesteld door de gemeente Zoetermeer. Hiervoor is een budget vrijgemaakt van € 50.000. De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal € 4.000,-, maar in ieder geval niet meer dan de daadwerkelijke kosten, en per woning kan hoogstens één keer subsidie worden verstrekt. Het doel van de subsidie is het stimuleren van woningeigenaren van bestaande woningen tot het treffen van maatregelen die ertoe leiden dat de woning blijvend van het aardgasnet afgekoppeld wordt. Naast deze subsidie is er ook nog de landelijk ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie).

 

Waarom zou jij gaan investeren?

Veel mensen hebben nog hun vraagtekens bij de noodzaak van verduurzamen. Echter, als we kijken naar de planning voor de komende 32 jaar, is het wel belangrijk hier tijdig mee te beginnen. De mijlpalen:

Juli 2018: Vanaf deze maand is het niet meer verplicht een nieuwbouwwoning aan te sluiten op het gasnet. Dat was tot voorkort wel zo. Met deze maatregel wordt ook in Zoetermeer het startschot gegeven voor duurzamer en milieubewuster bouwen.
Begin 2021: Verplichting om naast een nieuw aangeschafte CV-ketel een alternatieve bron (o.a. warmtepompen) te laten installeren. Op deze manier bouw je het eigen gasgebruik de komende jaren af. Wanneer je dit combineert met een goedkoop groene stroom abonnement kun je ook flink besparen op de maandelijkse energiekosten.
Voorjaar 2030: De gaskraan in Groning zal volledig dicht gaan. Wie nog gas gebruikt zal een alternatief moeten zoeken. Er wordt gesproken over gasimport uit Duitsland en Rusland, echter komen hier nog veel extra kosten en netwerkaanpassingen bij kijken.
2050: Het einde van de Nederlandse energietransitie. Ons land zal volledig gasloos moeten zijn. Iedereen heeft een duurzame installatie in huis om te voorzien in de behoefte van warm tapwater en verwarming.

 

Lokale initiatieven in Zoetermeer

Het lokale initiatief DuurSamen Zoetermeer wil het bewustzijn over duurzaamheid bij Zoetermeerders verhogen. Ze brengen organisaties en bedrijven uit Zoetermeer samen om te laten zien wat er allemaal mogelijk is om Zoetermeer duurzamer te maken. Daarnaast is er ook de Duurzame Energiecoöperatie Zoetermeer. DeZo helpt inwoners van Zoetermeer bij het energieneutraal maken van woningen en levert zo een bijdrage aan een CO2 neutrale leefomgeving.

 

De alternatieven

Concreet zijn er een aantal alternatieven die je zelf zou kunnen overwegen, bijvoorbeeld pelletkachels, infraroodpanelen, warmtepompen en zonnepanelen. Zo zijn er systemen die werken met aardwarmte, water en lucht. Ook bestaan er hybride systemen die samen met de CV ketel werken.
Zonnepanelen kunnen ook een interessante investering zijn om bij te dragen aan de energietransitie in de gemeente Zoetermeer. Ze hebben een interessante terugverdientijd en je kunt je eigen opgewekte stroom direct gebruiken.

-advertenties-

-goede doel-