De bloedmaan, de langste maansverduistering van de eeuw ging aan de neus van de Zoetemeerders voorbij. Dit tot teleurstelling bij velen die graag getuige waren geweest van dit bijzondere natuurverschijnsel. Zoetermeerse vakantiegangers hadden meer geluk.

 

bloedmaan2  bloedmaan4 

 

Bloedmaan1In Zoetermeer speurden vrijdagavond 27 juli veel mensen de hemel af, op zoek naar de bloedmaan. Zij wilden met eigen ogen de volledige maansverduistering en de verkleuring van de maan zien, iets dat maar zelden voor komt. Die dag werden er temperaturen gemeten van 35 graden in Zoetermeer en daarmee hebben wij een record gehaald volgens lokale meteorologen. Maar de maan werd niet of nauwelijks gezien door de bewolking die boven onze stad hing op dat moment. Ook veel andere plaatsen in Nederland hadden geen geluk.

Op de Balijbrug hadden zich zo'n vijftig mensen verzameld om het fenomeen met eigen ogen te zien, maar zij moesten uiteindelijk teleurgesteld naar huis. "De sfeer was prima op de brug", zo vertelt onze fotograaf Jeroen Stahlecker. "Maar we hadden zo graag een stukje van de verduistering gezien, al was het maar één minuut. Het mocht echter niet zo zijn". 

In een maand waar de temperaturen vaak hoger zijn dan in menig vakantie oord en waar nog nooit in de geschiedenis het zo droog was, beklaagden sommige zich over het feit dat het juist nu bewolkt was. Anderen vonden het gewoon jammer dat zij de bloedmaan niet hadden gezien en relativeerden: 'Het is nu in ieder geval koeler dan het overdag was en het is geen straf om buiten te staan'.

bloedmaan3

Zij wel

Zoetermeerders die in het buitenland hun vakantie aan het vieren zijn, hebben de maansverduistering wel kunnen zien. In Braga, Portugal waren het geen wolken, maar bergen die roet in het eten leken te gooien. De verduistering leek zich te voltrekken achter de bergen, maar ineens kwam de half verduisterde maan toch boven de bergtop uit. 

 bloedmaan7
 Foto van maan boven de bergen

 

Vanuit Italië maakte fotograaf Fred Roland deze foto's met behulp van een sterrenkijker. "Ik heb gewoon mijn mobiel voor de kijker gehouden van de sterrenkijker. Hier is geen duur fototoestel aan te pas gekomen, dat moet ik toegeven, maar het zijn wel leuke foto's geworden en daarbij heb ik de bloedmaan wel kunnen zien".

 

bloedmaan5   Bloedmaan6
 Bloedmaan, vol rood  Halverwege de verduistering

 

Niet getreurd, want de volgende maansverduistering wordt verwacht in januari 2019. Wie weet is het dan onbewolkt.

 

Foto's Balij: Jeroen Stahlecker
Foto bergen: Rita Soutendijk
Foto's van de maan: Fred Roland

 

-advertenties-

-goede doel-