De maand juli is een maand geweest met tropische records. Tot de 25ste dag van deze maand hadden we heel gelijkmatig weer, waarbij het niet kouder werd dan 13 graden. Dit Mediterrane weer zou zich best eens in augustus kunnen voortzetten.

rob1We genoten al van fantastisch zomerweer van april tot en met juni dus denk je dat kan niet beter. Maar toen kwam deze legendarische juli 2018 die er nog een paar grote scheppen bovenop legde! Bijna de hele maand scheen de zon voluit en was het meestal zomers warm. Op de 11e werd het ‘slechts’ 18,5 graden maar dat was de enige dag dat het niet 20 graden werd. Het KNMI-station in De Bildt registreerde een landelijk recordaantal zonne-uren voor welke maand ooit. In Zoetermeer zal het niet veel anders zijn geweest hoewel we hier niet op niet zo’n (lange en officiële) meetreeks kunnen bogen. De gemiddelde temperatuur lag ook in onze stad tegen de 21 graden en dat komt in de buurt van de uniek warme juli 2007, de heetste maand ooit.

De warmte was tot 25 juli heel evenwichtig verdeeld over het etmaal zonder uitschieters naar boven of beneden. Zo is het kwik in deze hooimaand niet onder de 13 graden gekomen en bleven dertigers eerst uit. Maar de grote droogte die al in mei begon hield sterk aan. Over de hele maand is er slechts ongeveer een tiende gevallen van wat normaal is voor juli. Ook in onze regio stevenen we daarmee af op een record-lange droogteperiode.

 

Het kwik ging twee etmalen uit zijn dak

De hele voorzomer was bijzonder warm maar we moesten in onze stad tot de laatste juliweek wachten op een tropische dag (30+ graden). Op de 25e werd die horde net genomen met 30,1 graad. Wat toen volgde was uniek. De volgende dag ging het als ware het een bergetappe van de buitencategorie steil omhoog met het kwik. Rond het middaguur was het al 30 graden en daarna werd het nog veel warmer. Aan het eind van de middag piekten we met 34,8 graden. Daarmee was het warmterecord van Zoetermeer van 34,6 gebroken. S ‘avonds rond 8 uur was het nog 33,5 graden en dat was voor velen te gortig om buiten te zitten.

De volgende middag, op 27 juli, werd opnieuw het lokale warmterecord in onze stad gebroken naar 35,1 graad. Ook nu was het s ‘avonds extreem warm met om 10 uur nog ruim 30 graden. Al met al bezegelden deze hete dagen ook voor onze regio een heuse hittegolf.

Vier tropennachten

Het koelde s’nachts in de laatste juliweek niet veel af en we hadden op 26 juli een eerste tropennacht te pakken. In de vroege ochtend bleef het kwik namelijk ruim boven de 20 graden steken. Er volgde een tweede tropennacht met op de ochtend van de 27e een minimum van liefst 23,3 graden. Dat was puffen en zweten in de slaapkamer! In de dagen erna volgden nog 2 tropennachten met een minimum van 20 graden of meer. Waarschijnlijk is zo’n reeks ook uniek.

 

 rob3

 

Komende week een nieuwe hittegolf?

rob2We mogen inmiddels gerust spreken van een Grote Zomer. Het Mediterrane weer duurt nu al vanaf april met aanhoudend zeer zonnig en vooral droog weer. En het ziet er vooralsnog niet naar uit dat augustus 2018 uit een ander vaatje gaat tappen. Ook de komende week is het zonnig en blijft het steeds maar droog. Ik schat de kans op 50% dat we over een week een 2e landelijke hittegolf kunnen bijschrijven. Dat zou alweer bijna uniek zijn. Het zou toch wat zijn als heel augustus gewoon zo doorgaat. En als het een echte Mediterrane zomer blijft gaat het zomeren tot diep in september. Onvoorstelbaar maar wie weet..

 

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-