Palenstein moet de eerste aardgasloze wijk van Zoetermeer worden, 120 bestaande woningen worden daarom getransformeerd tot energieneutrale woningen. Hoe dat in zijn werk gaat, kunnen bezoekers zien tijdens het projectbezoek dat ArchitectuurPunt Zoetermeer organiseert op 29 augustus 2018.

Nul op de meter Palenstein transformatie woningenChristine Smit-Vriesema van A3 Architecten en Machiel Peltenburg van Dura Vermeer geven een toelichting. Er zijn zowel oorspronkelijke als verduurzaamde gerenoveerde woningen te zien.

Nul-op-de-Meter (NOM) betekent dat het huis evenveel (of meer) energie opwekt als het nodig heeft voor het huis en het huishouden. Voor de bestaande gevels wordt een nieuwe gevel geplaatst en de woningen krijgen een nieuw dak met zonnepanelen en verwarmingssysteem. A3 Architecten gebruikt stucwerk in lichte kleuren om de donkere woningen wat lichter te maken. De herkenbaarheid van de blokken binnen de wijk wordt versterkt door verschillende kleuren baksteen in de kopgevels en plinten van de blokken. Horizontale elementen zorgen net als in het oorspronkelijke ontwerp voor accenten.

De bewoners krijgen na deze ingrijpende transformatie een comfortabele woning. Ze hebben straks geen gasrekening meer. Maar houden nog wel de stroomrekening omdat het energienet als buffer wordt gebruik, waarvoor transportkosten betaald worden.

Aanmelden en meer informatie: www.architectuurpuntzoetermeer.nl/agenda/projectbezoek-nul-op-de-meter-palenstein-renovatie-woningen/

  • Datum: woensdag 29 augustus 2018
  • Tijd: 19.00 - 20.30 uur
  • Toegang gratis
  • Aanmelden noodzakelijk
  • Locatie: Palenstein
  • Adres: Van der Maasstraat 46, Zoetermeer
  • Organisatie: Architectuur Punt Zoetermeer

Foto: transformatie woningen in Palenstein naar ontwerp van A3 Architecten

Meer wijknieuws vindt u op onze speciale wijkpagina's!

www.zoetermeeractief.nl/mijn-wijk

-advertenties-

-goede doel-