Het Stadsmuseum Zoetermeer maakt schoon schip met een nieuw gebouw, een nieuwe naam en een heel nieuwe koers. Het vernieuwde museum, dat in het voormalige Stadhuis wordt gehuisvest, gaat Museum De Voorde heten.
Het museum kiest voor deze naam vanwege de historische lading en toch heel actuele betekenis. Een voorde is een doorwaadbare plaats in een veengebied, die volop ontstonden toen in het vroegere dorp Zoetermeer veen afgegraven werd. De voordes zorgden hier voor verbindingen in het veen en zo wil het museum ook verbindingen vormen tussen mensen.
Directeur Sabine Huls: "Wij willen een heel breed museum worden, met een grote verscheidenheid aan thema's. Als je dan kiest voor een naam die wijst op 1 thema, zoals architectuur in Zoetermeer, dan beperk je jezelf in de mogelijkheden voor de toekomst. De naam De Voorde zal best even wennen zijn voor het publiek, maar geeft ons alle vrijheid om zeer breed thema's op te pakken". Thema's die zeker aan bod zullen komen zijn bijvoorbeeld religie, afkomst, gezondheid, sexuele geaardheid. "Eigenlijk al die dingen die je vormen als mens", aldus Sabine.
In Zoetermeer is er al een instelling met de naam De Voorde, namelijk Kentalis. Het museum heeft al overleg gehad met Kentalis De Voorde en ziet vele overeenkomsten. Sabine: "Ook zij zijn verbinders tussen verschillende groepen en wij willen zeker ook iets bieden voor doven en slechthorenden. We hopen op een goede samenwerking!"
Vanaf 11 november zal het Stadsmuseum Zoetermeer in het oude pand aan de Dorpsstraat de deuren sluiten. Nu al wordt er hard verbouwd aan het nieuwe pand, aan het Stadhuisplein. Het kantoor van het museum zal al in december verhuizen naar het Stadhuisplein, het museum zal vanaf april 2019 weer opengaan voor bezoekers.