IMG 0620De misdaadcijfers van 2018 zijn bekend en liegen er niet om. De zogeheten ‘High Impact Crimes’ zijn gedaald, maar de hoeveelheid betrapte chauffeurs onder invloed is met 98% gestegen. Winkeldiefstallen zijn gestegen met 43% en de algehele misdaad is in 2018 afgenomen met 4% ten opzichte van 2017.

Bij deze cijfers moet een belangrijke nuance gemaakt worden: ja, er zijn minder High Impact Crimes (geweld, woninginbraak, straatroven en overvallen. Alles wat een diepe indruk achter laat op slachtoffers). Nee, er zijn niet per se meer dronken chauffeurs of winkeldiefstallen. De gemeente wijt de stijging van deze cijfers aan het feit dat er meer is gecontroleerd en dat er van meer diefstallen aangifte wordt gedaan. Zo hebben supermarkten afgelopen jaar meer aangifte gedaan van diefstal.

Het rapport maakt duidelijk dat het aantal inbraken gedaald is met 46%: van 172 naar 93. Dit is goed nieuws voor burgemeester Aptroot, die de strijd heeft aangebonden met inbraken in Zoetermeer en dit elk jaar weer wil verminderen. Ook het aantal overvallen is verminderd, van 10 in 2017 naar 3 vorig jaar.

-advertenties-

-goede doel-