Op vragen van GroenLinks over ‘Menselijkheid in de Participatiewet’ antwoordt Wethouder Van Driel dat er in Zoetermeer zoveel mogelijk wordt gekozen voor maatwerk. Er wordt niet één maatstaf aangehouden, maar per persoon gekeken wat er nodig is en wat er kan.
Wethouder Van Driel: “Omdat de omstandigheden van inwoners verschillen, verschilt wat er nodig is ook per inwoner. Dit vraagt om maatwerk. In de ene situatie kan het zijn dat iemand zo nu en dan boodschappen ontvangt van een familielid waardoor schulden voorkomen kunnen worden, in de andere situatie kan het betekenen dat iemand met een lagere uitkering toe kan omdat er andere (structurele) inkomsten zijn.”
GroenLinks vindt dat de strenge meldingsplicht voor bijstandsgerechtigden voor veel stress zorgt in gezinnen. Een bijstandsgerechtigde moet wijzigingen in het inkomen, maar ook giften die hij of zij krijgt doorgeven aan de uitkeringsinstantie. Het college vindt de inlichtingenplicht niet te zwaar, maar ziet wel dat dit voor kwetsbare inwoners niet altijd goed uitpakt. Van Driel: “Op grond van de Participatiewet ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de bijstandsgerechtigde zelf. Zoals voor het doorgeven van allerlei gegevens, bijvoorbeeld het doorgeven van wijzigingen in het inkomen of de giften die iemand krijgt; de inlichtingenplicht.”
Klantmanager beoordeelt giften
Zoetermeer heeft geen vaste bedragen voor giften, de klantmanager moet beoordelen of de gift kan worden vrijgelaten, of afgetrokken wordt van de uitkering. Wel is er een vrijlating van inkomsten, voor een bepaalde periode kunnen 25% van de inkomsten worden vrijgelaten, met een maximum tot € 220,- per maand. Ook het ontvangen van een vrijwilligersvergoeding is mogelijk, om participatie te stimuleren.
Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws