stadshart overzicht copyHet college wil het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen overlaten aan commerciële partijen. Daarmee worden de woningbouwcorporaties compleet buitenspel gezet. De huurdersverenigingen van De Goede Woning, Vidomes en Vestia stuurden een noodkreet naar het college.

In de brief aan college en gemeenteraad spreken de huurders hun boosheid uit over het feit dat het college het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen wil overlaten aan commerciële partijen. Fractievoorzitter Margot Kraneveldt van de PvdA is woest en heeft samen met GL, SP en FvdB een agenderingsverzoek ingediend om deze noodkreet van de huurders zo snel mogelijk met wethouder Paalvast te bespreken: “We zijn ons kapot geschrokken, maar toch ook weer niet. Wij waarschuwen als partijen namelijk al langer dat er veel te weinig sociale woningen worden gebouwd in Zoetermeer. Woningbouwcorporaties zijn bij uitstek dé partijen om goede betaalbare woningen te bouwen voor de langere termijn. Zij worden gewoon aan de kant gezet. Zoetermeer gaat hiermee helemaal de verkeerde kant op en onze inwoners zijn hiervan de dupe”.

“Geef woningbouwcorporaties de ruimte om te doen waar ze goed in zijn, dan hebben we ook richting de landelijke overheid een verhaal voor meer geld voor betaalbare woningbouw in onze regio. Daar profiteren alle woningzoekenden van, ook die in Zoetermeer“, aldus Armin Bauer van GroenLinks. De vier fracties vrezen dat uiteindelijk de huurders en de woningzoekenden de klos zijn.

“Corporaties hebben een maatschappelijke taak en een langetermijnvisie, commerciële bouwers gaan voor de snellere winst. De tijd dat een sociale huurwoning onder de sociale huurgrens blijft, wordt verkort. Na 15 jaar gaan de huren dus flink omhoog, en daarmee de winsten van de investeerders”, vult Iván Beij van de SP aan.

Ineke van den Berg van FvdB: “Ook is er geen garantie dat de woningen vallen onder de toewijzingssystematiek van Woonnet Haaglanden. De kans is dus groot dat als je daar op de wachtlijst staat, je helemaal niet in aanmerking komt voor die nieuwe sociale woningen. Dat vinden wij zeer onrechtvaardig”.

Voordat op 14 april het bod wordt ingediend dat de gemeente Zoetermeer moet doen aan de Provincie Zuid-Holland in het kader van de regionale woningmarktafspraken, willen de partijen hier met het college over spreken.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-