gaspitDe gemeente Zoetermeer staat voor een enorme opgave. In 2040 moeten alle gebouwen van het aardgas af. Dat betekent dat over nog geen 20 jaar alle energie die nodig is om gebouwen in Zoetermeer te verwarmen en te koelen én de energie voor warm water duurzaam moet worden opgewekt.

“Het CDA Zoetermeer ondersteunt deze ambitieuze doelstelling,” verzekert CDA-raadslid Klaasjan de Jong. “Maar wij hebben ook behoefte meer inzicht in de kosten en baten van onze ambitieuze duurzame ambities, anders loop je de kans dat alles vastloopt.”
Het CDA wil een duurzaamheidsfonds in het leven roepen, om bewoners te helpen duurzame investeringen aan hun woning te doen. Klaasjan de Jong: “Wij vinden een revolverend duurzaamheidsfonds de beste manier om duurzaamheid te financieren. Een revolverend fonds is een pot geld waaruit inwoners een bedrag kunnen lenen voor duurzame investeringen aan hun woning. Als woningen geïsoleerd zijn, begint het terugverdienen en kunnen ze de lening aflossen.”

 

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat alle gemeenten uiterlijk in 2021 een transitievisie warmte (TVW) hebben vastgesteld. In de TVW leggen gemeenten hun plannen voor de transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving vast. Gisteren sprak de raad over de voorloper van deze visie. Later dit jaar volgt de conceptversie.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-